A nagyszámú különleges madárfiókát a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Budapesti Helyi Csoportja fedezte fel. A csapat az éves ellenőrzésük során a Felső-Kiskunságban talált egy különleges odút, amelyben nem kevesebb, mint tíz szalakóta fióka nevelkedett. Ez az eddigi legnagyobb fészekalj a hazai szalakóta állomány történetében.

A szalakóta (Falco cherrug) a fokozottan védett fajok közé tartozik, és az 1980-as években a populáció száma drámaian csökkent Magyarországon. Akkoriban mindössze 300-400 pár maradt csak a térségben, a Dunántúlról pedig teljesen eltűntek. Az MME Duna-Tisza közén és Tiszántúlon tevékenykedő helyi csoportjainak köszönhetően azonban komoly erőfeszítések történtek a faj megmentése érdekében. Ugyanis az MME munkatársai ellenőrzik és segítik telepíteni a szalakóták számára kihelyezett mesterséges odúkat. A faj jellemzően 3-5, ritkán 6 tojásos fészekaljakat rak, de az idei évben különleges eseménynek lehettünk tanúi a Lajosmizse határában lévő tíz fiókát befogadó odúban, amit július 7-én fedeztek fel az MME szakemberei. Ez az eddig ismert legnagyobb fészekalj Magyarországon, sőt, az ország más területein sem volt példa ilyenre.

Az MME szakértői szerint valószínűleg egy „összetojás” jelenséggel állunk szemben, amikoris több tojó rak tojásokat ugyanabba a fészekbe. Azt nem tudták megállapítani, hogy pontosan hány szülő etette a fiókákat, ezért az elkövetkező időszakban a szokásos módon jelölőgyűrűt kapnak, így azonosításuk és viselkedésük figyelése könnyebbé válik.

A szalakóta állománya jelentősen növekedett az elmúlt években. A hazai szalakóta-állomány jelenleg már meghaladja a 2500 párt, ami a legnagyobb szalakóta állományt jelenti az Európai Unióban. A szalakóta remekül alkalmazkodik az aszályos évekhez, így a fő táplálékforrását jelentő rovarokat, különösen a sáskákat, bőségesen megtalálja még ilyen körülmények között is. Ez magyarázza, hogy a szalakóta száma a 2021-2022-ben tapasztalt szélsőséges években is emelkedett Magyarországon. A tíz fióka története reményt ad minden madárbarátnak és környezettudatos embernek, hogy közös erőfeszítéssel és odafigyeléssel sikerül megőrizni a természet kincseit a jövő generációi számára.