Az előre jelzett 27 cm-es tengerszint-emelkedés több mint kétszerese annak, amire a tudósok korábban számítottak Grönland olvadó jégtakarójának hatására – állítja egy most megjelent tanulmány.

E szerint Grönland gyorsan csökkenő jégtakarója hatalmas tengerszint-emelkedést fog okozni, amelynek a hőmérséklet további emelkedésével vészjósló következményei lehetnek ebben az évszázadban. A hatalmas grönlandi jégtakaró olvadó „zombi” jege végül önmagában legalább 27 centiméterrel fogja megemelni a globális tengerszintet. A „zombi”, vagy halálra ítélt jég még mindig a jégtakaró vastagabb részeihez tapad, de a nagyobb gleccserek már nem táplálják. A Nature Climate Change című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a tengerszint emelkedése elérheti a 78 centimétert is, ami elég ahhoz, hogy alacsonyan fekvő partvidékek hatalmas területeit elárassza, és felerősítse az árvizeket és a viharhullámokat. A szerzők szerint ez „baljós előrejelzésként szolgálhat Grönland 21. századi felmelegedési pályájára nézve”. Ezzel szemben az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) tavalyi jelentése a grönlandi jég olvadásából eredő tengerszint-emelkedés valószínűsíthető mértékét 2100-ra 6-13 cm-re becsülte.

„A gleccserkutatók megállapították, hogy a jövőbeni fosszilis tüzelőanyag-szennyezéstől függetlenül az eddigi felmelegedés miatt a grönlandi jégtakaró térfogatának 3,3 százalékát fogja elveszíteni, ami 27,4 cm-es tengerszint-emelkedést jelent.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

A tanulmány vezető szerzője, Jason Box, a grönlandi felmérés glaciológusa szerint ez „olyan, mintha fél lábbal a sírban lennénk”. A társszerző William Colgan, a dán és grönlandi geológiai intézet glaciológusa elmondta: „Ez a jég az óceánba került, függetlenül attól, hogy milyen éghajlati (kibocsátási) forgatókönyvet veszünk most alapul.”

„Gyökeresen eltérő” módszertan

A kutatók által használt elméletet eredetileg az alpesi gleccserek változásainak magyarázatára dolgozták ki, mondta Box. Eszerint ha több hó halmozódik fel egy gleccser tetején, akkor az alacsonyabb területek növekedését okozza. Ebben az esetben a csökkentett hómennyiség a gleccser alsó részein zsugorodik, ahogy a gleccser egyensúlya helyreáll – mondta. Box szerint a csoportja által használt módszerek „gyökeresen eltérnek” a számítógépes modellezéstől, de kiegészíthetik ezt a munkát, hogy megjósolhassák a tengerszint emelkedésének hatásait az elkövetkező évtizedekben. Elmondta, hogy míg az éghajlatváltozás közvetlenebb veszélyeket vet fel, például az élelmezésbiztonságot, a tengerszint emelkedésének gyorsuló üteme hatalmas kihívást jelent majd. Ez az első alkalom, hogy a tudósok kiszámították a minimális jégveszteséget – és az ezzel járó tengerszint-emelkedést – Grönlandra, a Föld két gigantikus jégtakarójának egyikére vonatkozóan, amely a szén, az olaj és a földgáz elégetéséből eredő éghajlatváltozás miatt lassan zsugorodik.

A világ átlagosan közel 1,2 Celsius-fokot melegedett az iparosodás előtti idők óta, ami a hőhullámoktól az intenzívebb viharokig számos hatást váltott ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

A párizsi klímaegyezmény értelmében az országok megállapodtak abban, hogy a felmelegedést 2 Celsius-fokra (4,0 F) korlátozzák.

Az éghajlatváltozás hatásairól szóló idei jelentésében azonban az IPCC azt állította, hogy még ha a felmelegedés 2C-2,5C-on (35,6F-36,5F) stabilizálódik is, „a partvonalak évezredek alatt tovább formálódnak át, ami legalább 25 megavárost érint, és vízzel borítja el az alacsonyan fekvő területeket”, ahol 2010-ben még 1,3 milliárd ember élt.

Colgan elmondta, hogy kutatócsoportja nem tudja, mennyi időbe telik, amíg az összes halálra ítélt „zombi” jég elolvad, de megalapozott becslést téve valószínűleg az évszázad végére, de legalábbis 2150-re.

Kiemelt kép: Visit Greenland – Unsplash