Az ausztrál kormány szerdán elutasított egy új külszíni szénbánya nyitására vonatkozó javaslatot, amit a Nagy-korallzátony közelébe terveztek. Az elutasítás oka az volt, hogy a projekt ellentétes a környezetvédelmi törvényekkel és „visszafordíthatatlan károkat” okozna.

A Clive Palmer ausztrál üzletember által javasolt bánya kevesebb mint 10 kilométerre lett volna a zátonytól Queensland partvidékén, Brisbane-től mintegy 700 kilométerre északnyugatra.

Kapcsolódó cikk

Tanya Plibersek környezetvédelmi és vízügyi miniszter már tavaly jelezte, hogy el fogja utasítani a tervet, és szerdán hivatalossá is tette a döntését. Ez volt az első alkalom, hogy egy szövetségi környezetvédelmi miniszter a környezetvédelmi törvények által biztosított hatáskörével élve utasított el egy bányaprojektet- mondta a miniszter. Hozzátette, a nyilvános konzultációs időszak alatt a minisztériuma mindössze 10 munkanap alatt 9000 nyilvános észrevételt kapott a bányával kapcsolatban.

A projekt elutasításakor Plibersek a zátonnyal kapcsolatos, jelentős potenciális környezeti veszélyekre hivatkozott, amelyet már most is erősen fenyegetnek az éghajlatváltozás okozta hatások.

Kapcsolódó cikk

„A szennyezés és a zátony visszafordíthatatlan károsodásának kockázata nagyon is valós. A projekt elfogadhatatlan hatással lett volna a térség édesvizére és potenciálisan a sérülékeny tengeri füves rétekre” – mondta Plibersek a közösségi médiában közzétett videóban.

Tavaly a több mint 2300 kilométer hosszan húzódó Nagy-korallzátonyon már hatodik alkalommal fordult elő tömeges kifehéredés, ami az éghajlatváltozás okozta felmelegedő vizek miatt következett be. (CNN)

Kiemelt kép: Kifehéredett korallok a Nagy-korallzátonynál – fotó: James Gilmour / Australian Institute of Marine Science