Évtizedek óta szembesülnek a Shell által okozott szennyezéssel a Niger Deltánál élők, a szennyezéssel, amely tönkreteszi egészségüket és megélhetésüket. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja már 2011-ben figyelmeztetett, hogy a közegészséget fenyegető veszély „sürgősségi intézkedést” indokol. Akkoriban, ha azonnal megkezdik, a szükséges tisztítási folyamat 30 évig tartott volna.

De mi is történik Niériában?

A SHELL 1956-ban bukkant olajra az országban és azóta a kitermeléshez kapcsolódó iparágak jelentős profitot termeltek Nigériának, amely mára Afrika legnagyobb olajtermelője lett, a Shell továbbra is példátlan, 2022-ben több mint 30 milliárd dolláros pénzügyi nyereséget adott az országnak.

Az olajkitermelés okozta szennyezés miatt van olyan hely, ahol a víz annyira mérgező és olajjal szennyezett, hogy barna és kénszagú. A gyerekek és a családok már attól is megbetegszenek, ha csak fürödni próbálnak. Bille-ben, a mintegy 45 szigetből álló, teljesen vízzel körülvett halászközösségben már nincs hal. Az olajos víz beszivárog az emberek házaiba, és a szennyezés elvágja őket a bevételi forrásaiktól, ami nélkül kevés a pénzük.

Kapcsolódó cikk

Mennyi az annyi?

A bevezetőben leírt szennyeződés felszámolásra soha nem került sor. A Shell nem volt hajlandó együttműködni, és a helyzet csak rosszabb lett, az elmúlt 12 évben 55 olajszennyezési esemény történt. Az Amnesty International a Niger-delta térségét „a Föld egyik legszennyezettebb helyének” nevezte.

Erre válaszul, megunva az évtizedes mellőzést és szennyezést Január 27-én a mintegy 40 000 lakosú Ogale több mint 11 300 lakosa és 17 helyi szervezet – köztük egyházak és iskolák – egyéni keresetet nyújtott be a londoni Legfelsőbb Bíróságon a Shell ellen. A Bille közösség már meglévő követeléseivel együtt ez több mint 13 650-re emeli az olajvállalat elleni keresetek számát.

A Shellnek eddig sikerült kibújnia az elszámoltathatóság alól. 2021 februárjában azonban a helyzet megváltozott: A Niger Delta közösségei eljárási győzelmet arattak: Az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága egyhangúlag úgy döntött, hogy „jól tárgyalható eset” amit a beadvány leírt, és a Shell plc, az Egyesült Királysági anyavállalat jogilag felelős a nigériai leányvállalata, a Shell Petroleum Development Company által okozott szennyezésért, és az ügy az angol bíróságok előtt folytatódhat.

A következő novemberben a Shell beadványa azt állította, hogy a vállalatnak nincs jogi felelőssége a szennyezés következményeinek kezelésében. Az olajóriás azt vallja, hogy minden jogi igényt a konkrét szivárgástól számított öt éven belül kell benyújtani, még akkor is, ha a környezeti mentesítésre soha nem került sor. A Shell azt is állította, hogy csak a nigériai hatóságoknak van hatásköre arra, hogy kötelezzék őket a kármentesítésre; ezek a hatóságok azonban krónikusan forráshiányosak. Azzal is védekeznek, hogy „A Bille-i és Ogale-i vádakkal kapcsolatos szivárgások túlnyomó többségét illegális, harmadik fél beavatkozása okozta, beleértve a csővezetékek szabotálását, az illegális bunkerolást és az olajlopás más formáit” – mondta Tara Lemay, a Shell szóvivője.

Annak ellenére, hogy a tisztítás a Shell nyereségének töredékébe kerülne – az ENSZ becslése szerint az első öt év körülbelül 1 milliárd dollárt emésztene fel – a vállalat „makacsul ellenáll” a közegészségügyi ellenőrzés vagy vizsgálatok bármilyen formájának, mondta Matthew Renshaw, a Leigh Day ügyvédi iroda partnere, aki a nigériai felpereseket képviseli. Renshaw azt is hozzátette, hogy a Shell nem fog foglalkozni az egészségügyi veszéllyel, és hogy amivel a vállalat jelenleg szembenéz, az csak a jéghegy csúcsa.

Kapcsolódó cikk

Ha nem tudod legyőzni, akkor…

De más változás is körvonalazódik az ügyben. Ahogy az esetek egyre szaporodnak, a Shell a régió elhagyásán gondolkozik. A vállalat 2021-ben bejelentette, hogy otthagyja a Niger Deltát, és eladja szárazföldi olajmezőit, maga mögött hagyva a környezeti katasztrófát és minden ezzel járó kötelezettséget.

Tavaly júniusban a Shell kénytelen volt felfüggeszteni a területei értékesítését, eleget téve a nigériai legfelsőbb bíróság ítéletének, amely kimondta, hogy meg kell várnia egy 2019-es olajszennyezés miatt a nigériai bíróságon benyújtott fellebbezés eredményét, amely szerint a vállalatnak közel 2 milliárd dollár kártérítést kell fizetnie a Niger Delta közösségeinek.

A Leigh Day mostani ügye most bíróságon folytatódik, hogy eldöntsék, a Shell londoni anyavállalata, valamint nigériai leányvállalata jogilag felelős-e a Niger-delta közösségeinek okozott károkért. A londoni Legfelsőbb Bíróságon várhatóan 2024-ben kerül sor a tárgyalásra. (https://theintercept.com)