Az erdőirtás sürgető, globális probléma, amely jelentős hatással van az éghajlatváltozásra és a biológiai sokféleségre. A legújabb adatok azonban reményt adhatnak, mivel néhány trópusi erdővel borított ország, köztük Indonézia, Malajzia, Kolumbia és Brazília lépéseket tett az elsődleges erdőpusztulás csökkentése érdekében. Ezek a pozitív fejlemények pont az előtt a kulcsfontosságú pán-mazóniai csúcstalálkozó előtt történtek, amit Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök szervezett, amelyen az Amazonas-menti esőerdő jövőjének alakításáról tárgyalnak a felek.

A lehetőség pillanata

Carlos Nobre neves éghajlatkutató rávilágít az erdőirtás ellen világszerte, különösen olyan országokban, mint Indonézia, Afrika és az Amazonas számos régiója ellen indított, fellendülőben lévő globális mozgalmakra és azok kulcsszerepére. Különösen Brazília tett jelentős lépéseket az erdőirtás mértékének csökkentése terén. Nobre reményét fejezi ki, hogy a jelenlegi brazil tendencia folytatódni fog, és 2023-ra 2022-hez képest 50%-kal csökkenhet az erdőirtás, ami jelentős lépés lenne az ország azon célja felé, hogy 2030-ra elérje az erdőirtás megszüntetését.

Pozitív fejlemények Brazíliában

Marina Silva, Brazília környezetvédelmi minisztere mindeközben bejelentette, hogy júliusban drámai, legalább 60%-os csökkenést tapasztaltak az erdőirtások terén a brazil Amazonas térségében, ami azt jelzi, hogy Lula elnök jelenlegi kormánya alatt megújult az elkötelezettség a természetvédelmi erőfeszítések iránt. Ez jelentős fordulatot jelent a Jair Bolsonaro elnök hivatali ideje alatt megfigyelt erdőirtási arányokhoz képest, mivel az látszik, hogy a Lula kormányzat hivatali idejének kezdete alatt fejlődést értek és a korábbi rossz tendencia megfordult.

Brazília példáját követve: Indonézia és Malajzia

A világ két legnagyobb pálmaolajtermelője, Indonézia és Malajzia Brazília nyomdokaiba lépett, és a mostani adatok alapján jelentős csökkenést ért el az elsődleges erdőpusztulás terén. Indonéziában 2020 és 2022 között 64%-kal csökkent az elsődleges erdőveszteség, ami a legjelentősebb csökkenés az összes ország közül, míg Malajziában 57%-os csökkenést regisztráltak. Ezen országok sikere számos tényezőnek tulajdonítható, többek között a fokozott bűnüldözésnek, a tőzeglápok helyreállításának, a tüzek mérséklésére irányuló erőfeszítéseknek és az érzékeny területeken történő mezőgazdasági tilalmaknak.

A kormányzati és vállalati intézkedések pozitív hatása

Liz Goldman, a Global Forest Watch (GFW) vezető földrajzi információs rendszer kutatási menedzsere kiemeli a kormányok és vállalatok összehangolt intézkedéseinek pozitív hatását Indonéziában és Malajziában. Ezek az erőfeszítések jelentősen hozzájárultak az erdőirtás mértékének csökkentéséhez, és bizonyítják a globális együttműködés lehetőségét a trópusi erdők megőrzésében.

Az időjárás hatása és a jövőbeli kihívások

A szakértők figyelmeztetnek, hogy az időjárási körülmények, különösen az El Niño okozta aszályok befolyásolhatják az erdőirtás mértékének csökkentése terén elért eredményeket. A közelgő El Niño aggodalomra ad okot az indonéziai és malajziai erdővédelmi erőfeszítések szempontjából. A jelenlegi tendencia azonban óvatos optimizmusra ad okot, még akkor is, ha 2022-ben folytatódott a korábbi erdőpusztulás.

A választások és a kormányzati prioritások szerepe

Bár Brazília sikeres erdőirtási rátájának csökkentése Lula elnök kormányzása alatt inspirációként szolgál, a szakértők elismerik, hogy a jövőbeli előrelépés az egymást követő kormányok prioritásaitól függhet. A múltbeli brazil tapasztalatok azt mutatják, hogy a választások eredménye megváltoztathatja a politikát, ami az erdőirtási arányok ingadozásához vezethet. A közelgő indonéziai választások hasonlóan befolyásolhatják az ország erdővédelem iránti elkötelezettségét.

Az EU erdőirtási törvénye és a pálmaolaj-ágazat aggályai

Az Európai Unió új erdőirtási törvénye, amely 2020 után betiltja az erdőpusztulással összefüggő árucikkeket, aggodalmat keltett Indonéziában és Malajziában. Mindkét ország azzal érvel, hogy a pálmaolajágazat már nem az erdőirtás egyik fő hajtóereje, és arra kérik az EU-t, hogy ismerje el az általuk elért eredményeket. A trópusi erdők megőrzése és a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok támogatása közötti egyensúly megteremtése kulcsfontosságú a hatékony globális természetvédelmi erőfeszítésekhez.
A nemzetközi támogatás kulcsfontosságú az erdőirtás elleni küzdelemben, különösen az Amazonas térségében. Olyan országok, mint az Európai Unió és Kína, amelyek jelentős importőrei a brazil élelmiszeripari termékeknek, jelezték, hogy nem támogatják az újabb erdőirtással összefüggő termékeket. Ez a nemzetközi nyomás felhívta a figyelmet az illegális földrablókra és az erdőirtókra, hangsúlyozva az illegális tevékenység visszaszorításának fontosságát, miközben innovatív módszereket keresnek a még megmaradt erdők megőrzésének finanszírozására. (via The Guardian)