Interjút adott a Politico nevű lapnak Virginijus Sinkevičius EU-s környezetvédelmi biztos, amiben óva intett attól, hogy a mainstream pártok normalizálják a szélsőjobboldal zöld kezdeményezésekkel szembeni ellenállását, hangsúlyozva, hogy ez jelenti a legnagyobb veszélyt az Európai Unió éghajlatvédelmi céljaira. Sinkevičius a dubaji COP28 klímacsúcson aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a mérsékelt politikusok a közelgő európai parlamenti választások előtt a zöld jogszabályokkal kapcsolatos szélsőjobboldali retorikát átvegyék.

Miközben kiemelte a Green Deal elleni támadások legitimálásának kockázatát, Sinkevičius tartózkodott attól, hogy kifejezetten megnevezze azokat jobbközép pártokat, akiktől ilyen választási retorikára számít, de megjegyezte, hogy olyan érveket használnak, amelyek „talán inkább megérdemlik, hogy mémek legyenek az interneten, mintsem, hogy komolyan megvitassák őket”. Rámutatott az Európai Néppártnak a fenntartható mezőgazdaságról szóló jogszabályokkal szembeni erélyes ellenállására, amely kampányt az ENSZ Környezetvédelmi Programja is bírálta az abban terjedő félretájékoztatás megjelenítése miatt.

Sinkevičius hangsúlyozta, hogy milyen veszélyt jelent, ha a hagyományos pártok szélsőjobboldali álláspontokhoz igazodnak, utalva a hollandiai populista pártra, a PVV-re, amely a legutóbbi választásokon 37 parlamenti helyet szerzett, szemben a 2021-es 17 képviselői hellyel. Aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy a centrista pártok együttműködése a PVV-vel nemcsak az európai zöld megállapodást, hanem a tágabb értelemben vett európai projektet is veszélyeztetheti.

Elismerve a 2019-es uniós választások óta bekövetkezett dinamikai változást, ahol a hagyományos pártok a zöld politikát támogatták, Sinkevičius megjegyezte, hogy a politikai tájkép megváltozott, amit a növekvő bizonytalanság, a fogyasztói árnyomás és az ukrajnai orosz invázióból eredő konfliktus jellemez. E kihívások ellenére óva intett a környezetvédelmi kötelezettségvállalások visszalépésétől, és hangsúlyozta a nemzetközi partnerekkel szembeni hitelesség fenntartásának fontosságát.

A mainstream pártok korábbi, 2019-es zöld kezdeményezésekhez való csatlakozására reflektálva Sinkevičius kiemelte az európai zöld alku későbbi fázisát, és megjegyezte, hogy globális jelentőséggel bír, hogy Biden elnök ismét csatlakozott a Párizsi Megállapodáshoz. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a változó geopolitikai és gazdasági helyzet ellenére is elkötelezettnek kell maradni a környezetvédelmi célok mellett, és kijelentette, hogy a visszalépés aláásná az EU hitelességét. (Politico)