„Fit for 55”: Megállapodás született az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv felülvizsgálatáról a Tanács és a Parlament között

Ideiglenes megállapodásra jutott az Európai Tanács és az Európai Parlament az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv felülvizsgálatára vonatkozó javaslatról. A felülvizsgált irányelv új és ambiciózusabb energiateljesítményi követelményeket állapít meg az új és felújított épületekre az Európai Unió területén, és ösztönzi a tagállamokat, hogy modernizálják épületállományukat.

Az épületek felelősek az EU üvegházhatású gázainak több mint egyharmadáért – mondta Teresa Ribera, a spanyol kormány harmadik alelnöke, az ökológiai átmenetért és a demográfiai kihívásokért felelős miniszter. Hozzátette: ennek az egyezségnek köszönhetően növelhetjük az épületek energiahatékonyságát, csökkenthetjük a kibocsátást és küzdhetünk az energiaszegénység ellen. Ez a lépés újabb mérföldkő azzal a céllal, hogy az EU 2050-re elérje az éghajlat-semlegességet. Ez a mai nap a polgárok, a gazdaság és a bolygónk számára jó hírt jelent.

A felülvizsgálat fő célkitűzései közé tartozik, hogy 2030-ra minden új épületnek zéró kibocsátásúnak kell lennie, és 2050-re a meglévő épületállományt is zéró kibocsátásúvá kell alakítani.

Napenergia az épületekben

A két jogalkotó megállapodott az épületek napenergiájáról szóló 9a. cikkben, amely előírja a megfelelő napenergia-berendezések alkalmazását az új épületekben, középületekben és az engedélyköteles felújításon áteső meglévő, nem lakóépületekben.

Minimális energiateljesítményre vonatkozó szabványok (MEPS)

A nem lakóépületek energiateljesítményére vonatkozó minimálkövetelmények tekintetében a jogalkotók megállapodtak abban, hogy 2030-ra minden nem a 16%-os, és 2033-ra a 26%-os minimumkövetelmény felett kell lennie.

Ami a lakóépületek felújítási célját illeti, a tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a lakóépületek átlagos energiafogyasztása 2030-ra 16%-kal, és 2035-re 20-22%-kal csökkenjen. A legrosszabb teljesítményű épületek felújításával elérhető energiafogyasztás csökkenésének 55%-át kell elérni.

A fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonása az épületekből

Végül mindkét intézmény egyetértett abban, hogy a nemzeti épületfelújítási tervekbe be kell illeszteni egy ütemtervet, amelynek célja a fosszilis tüzelőanyaggal működő kazánok fokozatos és teljes kivonása 2040-ig.

Az Európai Parlamenttel elért ideiglenes megállapodást mindkét intézménynek még jóvá kell hagynia és hivatalosan elfogadnia.