A kukoricaalapú etanol, amelyet évek óta nagy mennyiségben kevernek az amerikai kútnál árult benzinhez, valószínűleg sokkal nagyobb mértékben járul hozzá a globális felmelegedéshez, mint a tiszta benzin – állítja egy hétfőn közzétett tanulmány.

A Reuters által szemlézett írás, egy a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban közzétett tanulmány. Ez ellentmond az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) megbízásából készült korábbi kutatásnak, amely szerint az etanol és más bioüzemanyagok viszonylag zöldek.

Joe Biden elnök kormánya felülvizsgálja a bioüzemanyagokra vonatkozó politikájátt annak a szélesebb körű erőfeszítésnek a részeként, amelynek célja az amerikai gazdaság szén-dioxid-mentessé tétele 2050-ig az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében.

„A kukoricaetanol nem éghajlatbarát üzemanyag” – mondta Dr. Tyler Lark, a Wisconsin-Madison Egyetem Fenntarthatósági és Globális Környezetvédelmi Központjának tudományos segédmunkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

Kapcsolódó cikk

A kutatás, amelyet részben a National Wildlife Federation és az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma finanszírozott, megállapította, hogy az etanol valószínűleg legalább 24%-kal „szén-dioxid-intenzívebb”, mint a benzin, a kukoricatermesztéshez szükséges termőföld felhasználási szokások változásai, valamint a feldolgozásból és az égetésből eredő kibocsátás miatt.

Geoff Cooper, a Renewable Fuels Association (Megújuló Üzemanyag Szövetség), az etanol kereskedelmi lobbijának elnöke és vezérigazgatója ellenben „teljesen kitaláltnak és tévesnek” nevezte a tanulmányt, azzal érvelve, hogy a szerzők „a legrosszabb feltételezéseket [valamint] kiválogatott adatokat” használtak.

Az Egyesült Államok megújuló üzemanyagokra vonatkozó szabványa (RFS), egy 2005-ben elfogadott törvény értelmében az ország olajfinomítóinak évente mintegy 15 milliárd gallon kukoricaalapú etanolt kell a hazai benzinbe keverniük. A politika célja a kibocsátás csökkentése, a mezőgazdasági termelők támogatása és az USA energiaimporttól való függőségének csökkentése volt.

A tanulmány szerint a szabályozás eredményeként 2008 és 2016 között a kukoricatermesztés 8,7%-kal nőtt, és 6,9 millió hektárnyi további területre terjedt ki. Ez a földhasználatban széles körű változásokhoz vezetett, beleértve olyan szántóföldek művelését, amelyeket egyébként kivontak volna a forgalomból vagy természetvédelmi programokba vontak volna be, valamint a meglévő szántóföldek több kukoricával történő beültetését jelentette – állapította meg a tanulmány.

Kapcsolódó cikk

A szántóföldek megművelése felszabadítja a talajban tárolt szenet, míg más mezőgazdasági tevékenységek, például a nitrogénműtrágyák kiszórása további kibocsátást jelent.

Az USDA 2019-es tanulmánya, amelyre a bioüzemanyag-ipar széles körben hivatkozik, megállapította, hogy az etanol szén-dioxid-intenzitása 39%-kal alacsonyabb, mint a benziné, részben az új termőföldek beültetésével járó szén-dioxid-megkötés miatt. Ez a kutatás azonban alábecsülte a földterületek átalakításának kibocsátási hatását, mondta Lark.

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége, amely az ország bioüzemanyag-szabályozását irányítja, fontolgatja a program módosítását. Az RFS keretében a kongresszus csupán 2022-ig határozta meg a keverési követelményeket, és az EPA-nak felhatalmazást adott a reformok bevezetésére. Az EPA májusban tervezi, hogy javaslatot tesz a 2023-as követelményekre. (Reuters)