A poszméheket gyakran csak és kizárólag ösztönösen működő lényeknek írják le. A londoni Queen Mary Egyetem legújabb kutatásai azonban kimutatták, hogy a poszméhek képesek figyelni a társaikat és tanulni is egymástól. Konkrétan egymás táplálékkereső táncát utánozzák, ami a társas tanulás egy olyan formáját mutatja, amelyet gerinctelen állatoknál nem gyakran látunk.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Alice Bridges azt mondja, hogy bár az olyan társas rovarok, mint a poszméhek, bonyolult viselkedési repertoárral rendelkeznek, e viselkedések többségét még mindig ösztönösnek tartják. Az új kutatás azt sugallja, hogy a társas tanulás nagyobb szerepet játszhatott e viselkedésformák evolúciójában, mint azt korábban gondolták.

Eredményeik megállapításához a kutatók kísérletsorozatot végeztek olyan dobozokkal, amelyeket a poszméheknek ki kellett nyitniuk, hogy elérjék a szacharózoldat-jutalmat. Az eredmények azt mutatták, hogy szinte minden doboznyitást a más dongók által tanított módszerrel végeztek.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a poszméhek az emberekhez hasonlóan képesek egyfajta kultúrába szerveződni, és hogy a társas rovaroknál megfigyelhető számos összetett viselkedésmódot szociálisan tanult. Ez jelentős eredmény, mivel megkérdőjelezi azt a hagyományos felfogást, hogy a rovarok viselkedése kizárólag ösztönökön alapul.

Lars Chittka professzor, a „The Mind of a Bee” című könyv szerzője megjegyzi, hogy az a tény, hogy a poszméhek képesek figyelni és tanulni egymástól, majd szokássá tenni ezt a viselkedést, azt bizonyítja, hogy sokkal okosabb lények, mint azt sokan gondolnák. A továbbiakban kifejti, hogy a rovarkolóniák így sokkal gyorsabban tudnak reagálni az új környezeti kihívásokra, mint az evolúciós folyamat révén, amelyek létrejöttéhez sok generációra lenne szükség.

A tanulmány eredményei a PLOS Biology című folyóiratban jelentek meg, és hatással vannak a rovarok viselkedésének és evolúciójának megértésére. Emellett újabb bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a poszméhek intelligens lények, amelyek képesek összetett társas viselkedésre. Ahogy a kutatók tovább tanulmányozzák ezeket a lenyűgöző rovarokat, valószínűleg még több bizonyítékot fogunk felfedezni figyelemre méltó képességeikről.

Kiemelt kép: posztméh közelről