A kínai városokban jelenleg perzselő hőmérséklet uralkodik, és az elkövetkező napokban további rekordokat döntögető hőségre készülnek. Különösen Pekingben, ahol várhatóan 36 Celsius-fokot vártak ma, ami fokozza az aggodalmakat az áramellátásra, a mezőgazdasági termelékenységre és a törékeny gazdaságra gyakorolt lehetséges hatásokkal kapcsolatban.

A hőhullámok március óta sújtják Kína különböző régióit, a délnyugati, általában enyhe időjárásáról ismert Yunnan tartományban a hőmérséklet meghaladta a 40 Celsius-fokot. Ez a hőhullám óriási terhet rótt az elektromos hálózatra, mivel háztartások milliói kapcsolták be egyszerre a légkondicionálóikat az enyhülés reményében.

Az emelkedő hőmérsékletre reagálva több nagyváros, köztük Peking, Shandong tartomány, Jinan, Tianjin és Zhengzhou hőségriasztást és figyelmeztetést adott ki. A meteorológusok előrejelzése szerint a hőmérséklet akár 37 Celsius-fokig is emelkedhet ezeken a területeken, ami aggodalomra ad okot, mivel a hőhullámok a szokásos nyári szezonhoz képest korábban jelentkeznek, és veszélyeztetik a mezőgazdasági tevékenységeket.

A terményekre gyakorolt hatás jelentős, és a perzselő hőség okozta károk az élelmiszerárak emelkedéséhez vezethetnek, súlyosbíthatják az inflációt, és tovább terhelhetik Kína épp talpra álló gazdaságát. Ez különösen fontos, mivel az ország igyekszik kilábalni a hároméves COVID-mentes politikából, amely már eddig is hátráltatta a gazdasági növekedést.

A közelmúltbeli jelentések rávilágítanak a Yunnan tartományt jelenleg sújtó vízhiányra is. Április 20-ig a régióban mindössze 35 milliméternyi csapadék hullott az év során, a tartomány fővárosában, Kunmingban pedig kevesebb mint 8 mm eső esett, ami a legalacsonyabb érték az eddigi feljegyzések szerint. Az egyre fokozódó hőség valószínűleg tovább rontja a vízhiányos helyzetet, amely a tavalyi évre emlékeztet, amikor a két hónapig tartó rekordhőmérsékletű időszak miatt a főbb folyók és vízi utak, köztük a Jangce folyó jelentősen apadtak. A lehetséges vízválságra és más, az éghajlattal kapcsolatos vészhelyzetekre reagálva a kínai Nemzeti Tűzoltó és Mentőhivatal vasárnap konferenciát szervezett az aszály problémájának kezelésére.

Az időjárási szakértők a szélsőséges hőséget és más súlyos időjárási jelenségeket a globális felmelegedésnek tulajdonítják, hangsúlyozva annak szerepét az események súlyosbodásában. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) nemrégiben közzétett egy értékelést, amely szerint nagy valószínűséggel az El Niño időjárási jelenség visszatérése várható még ebben az évben. Ha ez bekövetkezne, az tovább fokozná a már most is megemelkedett hőmérsékletet.

A WMO főtitkára, Petri Taalas figyelmeztet: „Az El Niño kialakulása nagy valószínűséggel a globális felmelegedés újabb kiugrásához vezet, és növeli a hőmérsékleti rekordok megdöntésének esélyét”.

Mivel Kína a közelgő hőhullámmal és annak lehetséges következményeivel küzd, a kormány és az illetékes hatóságok szorosan figyelemmel kísérik a helyzetet, és arra bíztatják a polgárokat, hogy tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket, valamint saját hatáskörben is hoznak intézkedéseket a villamos energiára, a mezőgazdaságra és általában a gazdaságra gyakorolt hatások enyhítésére.