Nem ad többé engedélyt új ingatlanfejlesztésekre Phoenix területén az állami hivatal, a talajvíz gyors eltűnése miatt. Ezzel az amerikai állam felismerte, hogy sürgősen foglalkozni kell a víz túlhasználatával és az éghajlatváltozás okozta aszály hatásával.

A döntés egy új tanulmány nyomán született, amely a Phoenix területét ellátó talajvíz aggasztó állapotát tárja fel. A tisztviselők szerint a felszín alatti víz nem képes kielégíteni a következő évszázad további fejlesztési igényeit. A tanulmány, amelyet az állam legfőbb vízügyi tisztviselői készítettek, és amelyet Katie Hobbs kormányzó részvételével tartott sajtótájékoztatón mutattak be, a Phoenix metropolisz területén belüli felszín alatti vízigényre összpontosított. A tanulmány megállapításai szerint a terület felszín alatti víz iránti igényének mintegy 4%-a, ami körülbelül 4,9 millió hektárnak felel meg, a következő 100 évben a jelenlegi feltételek mellett nem lesz kielégíthető. Ez a súlyos hiány jelentős hatással lesz a gyorsan növekvő phoenixi metropilsz-övezet lakásépítéseire, amely a népességnövekedés tekintetében az ország élvonalában van.

Bár a bejelentés nem érinti a már jóváhagyott fejlesztéseket, jelentős követelményeket támaszt az új építkezéseket tervező fejlesztőkkel szemben. Mostantól bizonyítaniuk kell, hogy a helyi talajvízen kívül más forrásokból is képesek 100 évig „biztosítani a vízellátást”. Az állami törvények szerint ez a biztosított ellátás döntő fontosságú a vízigényes lakóépületek vagy nagy ipari épületek építéséhez szükséges tanúsítványok megszerzéséhez. Bár a phoenixi metropolisz-övezet néhány városa, például Scottsdale és Tempe már találkozik ezzel a követelményrendszerrel, a magánfejlesztőknek is bizonyítaniuk kell a megfelelőséget.

Az Arizona Állami Egyetem Kyl Vízpolitikai Központja pozitív eredménynek tartja az új korlátozások bevezetését. Az elemzés szerint a növekedés Phoenix térségében valószínűleg folytatódni fog, bár más ütemben. Sarah Porter, a Kyl Center for Water Policy igazgatója hangsúlyozta, hogy a változások megnehezíthetik a fejlesztéseket azokon a távoli területeken, amelyekre a fejlesztők általában összpontosítanak, mint például Buckeye vagy Queen Creek. Ugyanakkor várhatóan nem fogja teljesen visszaszorítani a fejlesztéseket Phoenix metropolisz területén, hanem inkább a nagyobb és régebbi városok, például Tempe és Scottsdale felé tereli azokat. Emellett a korlátozások valószínűleg nem lesznek hatással az ipar és a gyártás vízfelhasználására, ami azért is jelentős, mert Arizona a fejlett gyártás, többek között a félvezető chipek gyártásának központjává válik.

Sarah Porter úgy vélte, hogy a bejelentés egyértelmű üzenet a magánfejlesztők számára, hogy új, fenntarthatóbb vízforrásokat keressenek, vagy fontolják meg az alternatív helyeken történő építkezést. A hangsúly a felelősségteljesebb vízhasználati gyakorlatok elfogadásának ösztönzésére helyeződik, beleértve a takarékosságot, a víz újrahasznosítási projekteket és az alternatív vízforrások feltárását. Az egyik javasolt megoldás, amelyet olyan arizonai választott tisztségviselők támogatnak, mint Mark Kelly szenátor, a sótalanítás, amelynek során az óceáni vizet sótalanítják. Bár a sótalanítás problémás lehet a magas költségei és energiaigénye miatt, a vízhiányos országokban hatékonynak bizonyult.

Arizona, a délnyugati államokkal együtt, többszörös vízügyi kihívásokkal néz szembe. Az arizonai talajvízválság mellett az állam a Colorado folyóból származó, hat másik állammal megosztott felszíni vízmennyiség jelentős hiányával küzd. Míg Phoenixben és környékén a felszín alatti vízkészleteket az állami törvények szabályozzák, számos vidéki terület Arizonában továbbra is szabályozatlan, ami lehetővé teszi a nagyvállalatok és nagygazdaságok számára, hogy korlátlanul kihasználják a felszín alatti vízkészleteket a termények öntözésére. Állami tisztviselők, köztük az arizonai demokrata Kris Mayes főállamügyész, alaposan megvizsgáltak bizonyos nagyvállalati farmokat, például egy szaúdi vállalat tulajdonában lévő farmot, rámutatva a jobb szabályozás szükségességére.

Az állam egyes vidéki területei intézkedéseket hoztak a felszín alatti vízhasználat szabályozására, vagy az Arizonai Vízügyi Minisztérium sikeresen biztosított védelmet a mértéktelen vízhasználat korlátozása érdekében. Kathleen Ferris, egy korábbi állami vízügyi tisztviselő és Arizona 1980-as, úttörő jelentőségű felszín alatti vízgazdálkodási törvényének fő tervezője hangsúlyozta a felszín alatti víz fontosságát, amely olyan a sivatagban élők számára, mint egy természetes „megtakarítási számla”. Ferris szerint a Colorado folyó bizonytalan helyzete miatt még fontosabb, hogy odafigyeljünk a felszín alatti vizek felhasználására.