A vörös ár természetes jelenség a part menti vizekben, de az utóbbi években gyakoribbá és súlyosabbá vált. Az Egyesült Államok keleti partvidékén, különösen Floridában a közelmúltban kitört vörös árhullámok különösen pusztítóak voltak, halakat és más tengeri állatokat öltek meg, fennakadást okoztak a helyi gazdaságban, és egészségügyi kockázatot jelentettek az emberekre nézve.

A vörös ár, amely tulajdonképpen ilyen mennyiségben egy káros alga elburjánzása miatt kapta a nevét, a tengerparti vizekben gyakran előforduló rozsdavörös színű természetes jelenség.

A floridai vörös áradást a Karenia brevis nevű algafaj okozza, amely egy brevetoxin nevű idegmérget termel. A toxin halakat, delfineket, lamantinokat, tengeri teknősöket és tengeri madarakat ölhet meg. Amikor az algák nyugalmi állapotát megzavarják, akkor valójában feltörik a szerkezetüket és a toxin a vízbe és a levegőbe kerül, veszélyt jelentve az emberekre, akik belélegezhetik a mérgező párát, vagy megehetik a szennyezett, tengerből származó élelmiszert.

Larry Brand, a Miami Egyetem Rosenstiel School of Marine and Atmospheric Science tengerbiológia és ökológia professzora szerint a floridai vörös árért felelős alga, a természetes formájában alacsony koncentrációban fordul elő a Mexikói-öbölben, de időnként sűrű virágzásba kezd. E virágzás egyik fő helyszíne az Egyesült Államokban a Tampa-öböl környékétől Naplesig húzódó partvidék mentén található. Hogy pontosan miért alakulnak ki ezek a virágzások, még nem ismert, de úgy gondolják, hogy a víz tápanyagszintje az egyik fő tényező.

Don Boesch, a Marylandi Egyetem Környezettudományi Központjának tengertudományi professzora a Newsweeknek elmondta, hogy a virágzások az események összetett sorozatának eredményeként jönnek létre, kezdve az Öbölben több mint 80 mérföldre a tengerparttól a növekedésüknek kedvező körülményekkel, az áramlatokkal, amelyek a part felé mozgatják őket, valamint az ember okzta szennyezéssel, amely felerősíti és meghosszabbítja a virágzást. Hozzátette, hogy a szárazföldi szennyezéshez különösen nagy mértékben járul hozzá a floridai folyókon idejutó túlzott nitrogén, ami a virágzást serkentő tápanyag. Ez főként a Caloosahatchee folyón érkezik, amely az Okeechobee-tóból és így a Kissimmee folyóból kap utánpótlást. A probléma „nagyrészt az intenzív mezőgazdaságból ered” – mondta.

Brand ezen túl hozzátette azt is, hogy 50 év alatt 15-szörösére nőtt a vörös ár előfordulása, és ez a mezőgazdaságban a műtrágya fokozott használatának, valamint az éghajlatváltozás hatásainak tudható be. „Mivel alga, nitrogénre és foszforra van szüksége a növekedéshez” – mondta Brand. „Nem egyértelmű, hogy az éghajlatváltozásból eredő magasabb hőmérséklet növeli-e a vörös árhullámot, de a vele járó intenzívebb esőzések több tápanyag bemosódását eredményezik.”

A vörös ár következményei súlyosak, mind a tengeri élővilágra, mind az emberre nézve. A halak és más tengeri állatok elpusztításán túl a vörös ár közvetett módon más fajokra is hatással lehetnek azáltal, hogy a vízben oldott oxigén nagy részét elhasználják, vagy megakadályozzák, hogy a fény elérje a tengerfenéken fotoszintetizáló növényeket. Az algavirágzás légzési nehézségeket is okozhat az embereknél, akik belélegzik a toxinokat, és neurotoxikus kagylómérgezést azoknál, akik a szennyezett tengerből származó élelmiszereket fogyasztják.

Az Egyesült Államok keleti partvidékén nemrégiben kitört vörös ár-pandémia egyértelműen emlékeztet arra, hogy az emberi tevékenység és az éghajlatváltozás milyen hatással lehet a környezetre. Noha nehéz megjósolni, hogy mikor és hol fordulnak elő vörös árak, a tápanyag utánpótlás csökkentése és a probléma kiváltó okainak – például a mesterséges műtrágyák mezőgazdasági használatának – kezelése segíthet enyhíteni e káros algavirágzások súlyosságát és gyakoriságát. (Newsweek)

Kiemelt Kép: Vörös ár az Astoria híd alatt Oregonban. Fotó: Alex Derr