Több európai ország frissíti nemzeti táplálkozási irányelveit, hogy azokban már az egészségügyi szempontok mellett az ökológiai fenntarthatósági szempontok is megjelenjenek. Finnország új táplálkozási irányelvei is a növényi alapú étkezést támogatják, követve a korábbi német és osztrák példát. Röviden összefoglaljuk a három ország táplálkozási irányelveit.
A Német Táplálkozástudományi Társaság (DGE) nyolc hónappal ezelőtt adta ki új táplálkozási irányelveit, melyek a fenntarthatóság mellett az egészséget is figyelembe veszik, és tükrözik a növényi alapú étrend egészségre és a bolygónkra gyakorolt előnyeiről szóló egyre több bizonyítékot. Az iránymutatás szerint az étrendnek legalább 75%-ban növényi eredetű élelmiszerekből kell állnia. A hús- és tejtermékfogyasztásra vonatkozó ajánlásokat csökkentették. Az ajánlás szerint a húsfogyasztást heti maximum 300 g-ra kell korlátozni, míg a tejtermékeket napi háromról két adagra csökkenteni. A tejtermékek helyettesíthetők növényi eredetű alternatívákkal, amennyiben megfelelő kalcium-, B2-vitamin- és jódbevitelre van szükség. Az ajánlás külön kategóriaként kezeli a bab, a hüvelyesek és a dióféléket, elismerve a bab és a hüvelyesek fontos szerepét az élelmiszerrendszerünk átalakításában. A megfelelő folyadékbevitel biztosítására a vizet és a cukrozatlan teát ajánlja.
A Német Táplálkozástudományi Társaság (DGE) külön állásfoglalásban emelte ki a növényi tej használatának támogatását a tehéntej alternatívájaként. Indoklásként a szervezet kiemelte, hogy a növényi alapú tejek megkönnyíthetik a növényi alapú étrend megvalósítását, mivel növelik a növényi alapú élelmiszerek kínálatát, illetve a növényi alapú tej kisebb környezeti hatását a tehéntejjel szemben.
Az új osztrák táplálkozási irányelvek több növényi alapú fehérjét, és kevesebb húst, halat és tejterméket ajánlanak. A fehérjebevitel kapcsán az állati eredetű hús bevitelét heti max 226 grammban határozzák meg. Helyette megjelennek a hüvelyesek, diófélék és magvak, valamint szójatermékek. Az ajánlás szerint a tányér egynegyede legyen fehérje, mely többsége növényi forrásból származzon.
A finn táplálkozási irányelv szerint a növényekben gazdagabb, nagyobb arányban teljes kiőrlésű termékeket, zöldségeket, gyümölcsöket és hüvelyeseket tartalmazó étrend ajánlott az emberek és a bolygó egészsége érdekében. A hús ajánlott mennyisége jelentősen csökkent, a heti 500 g-ról 350 g-ra. A hüvelyesek viszont már kifejezetten az egészség és a környezet szempontjából is jó választásként ajánlottak. A napi beviteli célértéket 50-100 g-ban határozták meg. A tofu és a humusz is az ajánlott élelmiszercsoportba tartozik. A tejtermékek csoportjában a kalciummal, D-vitaminnal, jóddal és B12-vitaminnal dúsított növényi eredetű alternatívák ajánlottak. Az állati eredetű vaj és a trópusi olajok használatát korlátozni kell, helyette a magas telítetlen zsírsavtartalmú növényi olajat részesíti előnyben.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által összeállított Új magyar táplálkozási ajánlás, az Okostányér még nem hangsúlyozza az állati eredetű termékek helyettesítését növényi alapú termékekkel.