„Még olyasvalakiként is, aki már néhány évtizede figyeli ezeket a változó rendszereket, meglepett a felmelegedés mértéke, amit láttam” – mondta Carlos Moffat, a Delaware-i Egyetem oceanográfusa a múlt héten a chilei Punta Arenasban, miután befejezte a Laurence M. Gould nevű RV fedélzetén tett kutatóútját. Ezen a kutatóúton eredetileg a Palmer Long Term Ecological Research program vezető kutatójaként adatokat gyűjtött a pingvinek táplálkozásáról, valamint az óceánokon található jégről. „Nem tudjuk, meddig fog ez tartani. Nem értjük teljesen az ilyen jellegű események következményeit, de ez egy rendkívüli tengeri hőhullámnak tűnik. Ez még annak a rendkívüli változásnak a tükrében is rendkívülinek tűnik, amit már korábban tapasztaltunk ebben az évben.” – tette hozzá.

Kapcsolódó cikk

Az Antarktisz nyugati partja mentén közlekedő hajókon kutató tudósok elmondták, hogy a közelmúltbeli útjaikat kísértetiesen meleg óceán és rekordalacsony tengeri jégborítottság jellemezte. Ezek szélsőséges éghajlati viszonyok, még az elmúlt évtizedek nagy változásaihoz képest is, amikor a vizsgált régió a globális átlagnál is sokkal gyorsabban melegedett.

Ha az elkövetkező években megismétlődnek az ilyen körülmények, az az Antarktisz globális éghajlati rendszerének kritikus alapjait – beleértve a jégtáblákat, gleccsereket, part menti ökoszisztémákat és még az óceáni áramlatokat is – gyorsan destabilizálhatja. Ilyen radikális változások már eddig is végigsöpörtek az Északi-sarkvidéken, ezek az 1980-as években kezdődtek és a 2000-es években felgyorsultak.

Kapcsolódó cikk

A Moffat legutóbbi kutatóútja során gyűjtött adatok között szerepelnek a néhány évvel ezelőtt telepített hőmérséklet- és sótartalom-érzékelők első mérései, amelyek kiindulópontot adnak a tudósoknak az összehasonlító elemzésekhez. Moffat szerint ugyanakkor még „túl korai és nehéz” az idei körülményeket a hosszú távú klímaváltozásnak tulajdonítani, amíg nem lesz a kezükben néhány, szakértő által véleményezett eredmény.

„De úgy tűnik nekem, hogy ez egy valóban példa nélküli esemény lehet” – mondta. „Az óceánok viszonylag gyors felmelegedésének ilyen epizódjai, amelyek hónapokig fennmaradhatnak, mindenhol előfordultak. Ebben a régióban azonban nem voltak gyakoriak.”

Kiemelt kép: Pingvinek az Antarktiszon – Fotó: Torsten Dederichs – Unsplash