Megkapta a feltételes jóváhagyást az első mézelő méheknek szánt vakcinájára a Dalan Animal Health Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumától, ami a tudósok szerint segíthet a globális populációt megtizedelő vírusok és kártevők elleni védekezésben. A vakcinát az amerikai foulbrood (nyúlós költésrothadás vagy amerikai költésrothadás), egy agresszív bakteriális betegség ellen fejlesztették ki és bármilyen rovaron alkalmazható. Ez az első rovarok számára engedélyezett vakcina az Egyesült Államokban.


nyúlós költésrothadás vagy amerikai költésrothadás (Histolysis infectiosa perniciosa larvae apiumPestis americana larvae apium) a méhek költésének (fiasításának) leggyakoribb és legpusztítóbb megbetegedése, melyet a Paenibacillus larvae (régebbi nevén Bacillus larvae, a rendszertani besorolás változását lásd lentebb) baktérium okoz. Ez a fertőző betegség csupán a fiatal álcákat érinti, de rájuk nézve igen veszélyes. A Paenibacillus larvae egy spóraképző Gram-pozitív aerob pálca, mely csak nagy felbontóképességű mikroszkóppal látható. A legfeljebb háromnapos lárvák a táplálékukba kerülő spórák elfogyasztásakor fertőződnek meg.

Forrás: Pollinator – wikipedia.org


Korábban ezt a betegséget többek között a méhek és a velük érintkező összes felszerelés elégetésével, vagy csak antibiotikumokkal tudták kezelni. Ezzel szemben ez a megelőző terápia hatalmas előrelépést jelenthet a mezőgazdaságban.

Dalail Freitak, az ausztriai Karl-Franzens Egyetem (Graz) méhkutatással foglalkozó docense és a Dalan tudományos vezetője szerint a vakcina segíthet megváltoztatni a tudósok állategészségügyi megközelítését. Mint mondta: „Világszerte több millió méhcsalád van, és most már megvannak az eszközeink ahhoz, hogy javítsuk a betegségekkel szembeni ellenálló képességüket”.

Ellentétben az emberi vakcinákkal, ezt a szert,  ami a Paenibacillus baktérium elpusztult  lárvaváltozatát tartalmazza nem apró fecskendőkkel adják be e méheknek, hanem élelmiszer formájában érkezik. A vakcinát a méhkirálynőknek adott cukortáplálékba, a méhpempőbe építik be. Miután azok lenyelik, a vakcina a petefészkükbe kerül, így a fejlődő lárvák védettséget kapnak, amikor kikelnek.

A tudósok sokáig azt feltételezték, hogy a rovarok azért nem tudnak védettséget szerezni, mert nincsenek antitestjeik, vagyis olyan fehérjék, amelyek segítenek az állatok immunrendszerének felismerni a baktériumokat és vírusokat, és felvenni velük a harcot. Miután a tudósok megértették, hogy a rovarok valóban képesek védettséget szerezni és azt átadni utódaiknak, Dr. Freitak nekilátott azon a kérdés a megválaszolásának, hogy hogyan is teszik ezt. 2015-ben két másik kutatóval együtt azonosította azt a specifikus fehérjét, amely az utódokban immunválaszt vált ki, és rájöttek, hogy egyetlen királynővel rendelkező méhpopulációban is tudnak immunitást létrehozni.

A vakcina bevezetése kritikus pillanatban érkezik a mézelő méhek számára, amelyek létfontosságúak a világ élelmezési rendszerében, de az éghajlatváltozás, a növényvédő szerek, az élőhelyük elvesztése és a betegségek miatt világszerte csökkenő tendenciát mutatnak.

Kiemelt kép: Szabó József – Unsplash