Természetvédelmi károkat okoznak a költési időszakban végzett fa- és bokroskivágások, amelyek súlyos kockázatot jelentenek a védett állatfajokra és a növényzet sokféleségére nézve. Erre hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Madarak és Fák Napja alkalmából. De ezen túl a lakosság segítségét is kéri.

Az elmúlt években sajnálatos módon ez az általánossá vált gyakorlat nem csak szakmailag igazolhatatlan, felesleges és káros, de a természetvédelmi, állatvédelmi és az erdőtörvényt is sérti, ugyanis védett állatfajok tömeges sérülését és kínhalálát okozza.A bokros, fás élőhelyekhez kötődő énekesmadarak költési szezonja már márciusban megindul a fészeképítéssel, a tojások kiköltése és a fiókanevelés pedig április második felétől június elejéig tart. Ez a szaporodási időszak rendkívül fontos az állat- és növényvilág számára, ezért az ilyenkor végzett nagy kiterjedésű bokor- és fakivágások súlyos természetvédelmi és környezeti kockázatot jelentenek. Az ilyen pusztítás ugyanis védett és fokozottan védett állat- és növényfajok tömeges sérülését, elhullását okozza, ami ellentétes a természetvédelmi, az állatvédelmi és az erdőtörvényben foglaltakkal.Sajnos, a rossz, természetkárosító gyakorlatok napjainkra a bel- és agrárterületeken gyakorivá váltak. A törvényi tiltás önmagában nem elegendő, a hatóságok képviselői pedig nem lehetnek mindig, mindenhol jelen. Azonban, ha az egyes állampolgárok szembesülnek az ilyen pusztítással, fontos, hogy értesítsék a hatóságokat. Ebben kettő most az MME a lakosság segítségét. Ez a folyamat az internetnek köszönhetően rendkívül egyszerű és gyors. Először is, bizonyító fotókat kell készíteni a helyszínről, amelyet ma már szinte mindenki megtehet okostelefonjával. Ezután egy néhány soros e-mailt kell küldeni a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának a helyszín, időpont és cselekmény leírásával. Ha nem találjuk meg a helyi főosztályt, akkor javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot az MME-vel vagy más természetvédelmi szervezettel, akiknek szakértelme segíthet a további lépésekben.

Az MME már évek óta figyelmezteti a hatóságokat és a lakosságot arra, hogy a szaporodási és vegetációs időszakban végzett fa- és bokroskivágások súlyos károkat okozhatnak a természetben, és hogy ezek megakadályozása mindenki közös érdeke. Reméljük, hogy az MME felhívása segít felhívni a figyelmet erre a problémára, és hogy egyre többen tudatosan tesznek azért, hogy megóvják a környezetüket és a benne élő állatokat és növényeket.