Messze van a LEGO gyártója attól, hogy tényleg “zöld”legyen, annak ellenére, hogy nagyon gyakran definiálják magukat ilyen cégként – erről írt cikket a G7.hu portál.

Annak ellenére, hogy a vállalat jelentős forrásokat mozgósít, hogy minden évben jelentős mennyiségű pozitív hír jelenjen meg a sajtóban arról, hogy mennyire komolyan veszik a környezetvédelmet és a fenntarthatóságot, most olyan kutatás jelent meg, ami jelentősen árnyalja ezt a képet.

Brit kutatók, tengerparton gyűjtött LEGO minták vizsgálatával arra jutottak, hogy 100 – 1300 évig tart majd, hogy a műanyag játékkockák lebomoljanak.

A vállalat számos fenntarthatósági jelentést készít, amely igyekszik nagyon jó színben feltüntetni a cég ilyen törekvéseit, és bár valóban kiemelten kezelik az ESG célokat, a 2021-es jelentés rávilágít arra, hogy igazából egyre többet szennyez a cég – írja az internetes lap.

A cég az felhasznált alapanyagok tekintetében tudna jelentős változást elérni. A fenntarthatósági jelentésből és a honlapról is kitűnik, hogy számos alternatív anyag, újrafelhasználás, ökológiai forrásból származó anyag szerepel a tervek között. Ennek ellenére a légó kockák többségénél a fenntartható forrásból, újrafelhasználható módon történő termelés még a 2030-ig szóló tervekben sem szerepel, ami elszomorító adat egy ilyen jelentős műanyag-felhasználó esetében.

A Lego 98,7 ezer tonna műanyagot használ fel évente fenntarthatósági jelentése szerint. Ennek összetételéről is érdeklődött a lap, azonban nem kaptak érdemi választ a kérdésükre.  Ez nem is meglepő, hiszen ez a hiányos tájékoztatás jellemző a teljes iparágra. Mint írják: A műanyaggyártásról rendkívül kevés megbízható adatforrás van: a műanyaggyártók lobbiszervezete, a Plastics Europe éves jelentésében a színes grafikonokból elég kevés tényadatot lehet kihámozni. Összességében a világban 368, Európában 57,9 millió tonna műanyagot állítottak elő az utolsó elérhető adatok szerint 2019-ben. A magyar műanyagtermelés pedig 1,6 millió tonna volt 2019-ben.

További adatok és információk a G7 cikkében olvashatók.

Kiemelt kép: Xavi Cabrera – Unsplash