Taktikát vált az Extinction Rebellion klímacsoport 2023-ban és tartózkodni fog az olyan agresszív cselekményektől, mint az ablakok betörése és az önmaguk nyilvános helyekre ragasztása – jelentették be. Bár a klímatiltakozó csoport szerint az új irány csupán ideiglenes, de a közeljövőben az „a kapcsolatokat helyezi előtérbe az barikádok helyett”.

Az újévi elhatározást, miszerint „a részvételt a letartóztatásokkal szemben, a kapcsolatokat pedig az barikádokkal szemben helyezik előtérbe” – ezt a január 1-jei, „Abbahagyjuk” című nyilatkozatban fejtették ki, amely szerint a szervezet taktikájának folyamatos fejlesztése elengedhetetlen.

A csoport elismerte, hogy a lépés ellentmondásos lehet, mivel más környezetvédelmi tiltakozó csoportok, mint például a Just Stop Oil, épp fokozták a célzott akciókat, például  festékkel öntenek le műalkotásokat.

A brit kormány közben új jogi korlátozásokat vezetett be a tiltakozások miatt, miután a klímavédelmi aktivisták akcióik során autópályákat és más infrastruktúrákat zárt le. A rendőrség, a bűnözésről, a büntetéskiszabásról és a bíróságokról szóló törvény 2022-es bevezetése nagyobb hatáskörrel ruházta fel a rendőrséget a rendbontást okozó tüntetések korlátozására. Az új közrendvédelmi törvényjavaslat a tervek szerint bevezeti a „hozzárögzítés” és a „kulcsfontosságú nemzeti infrastruktúra megzavarása” bűncselekményeket, amelyeket mostantól szabadságvesztéssel büntethetik.

A 2018-ban indult Extinction Rebellion aktivistái a polgári engedetlenségeikről váltak ismertté, a brit Parlament téren történő faültetéstől kezdve az aktivisták Buckingham-palota kapujához való ragasztásáig. Néhányan ablakokat törtek be bankközpontokban és a News UK-nál, a Sun és a Times újságok kiadóinál.