Az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) új, önálló online tanfolyamot indított, melynek célja a tudatosság növelése az innovatív finanszírozási mechanizmusok, különösen az úgynevezett Nature Performance Bonds használatával kapcsolatban. Ezek a mechanizmusok segítenek a nemzeteknek természetvédelmi céljaik elérésében, miközben előnyösek az adósságkezelés szempontjából is.

Mi is az a Nature Performance Bond?
A „Nature Performance Bonds” (Természeti Teljesítmény Kötvények) olyan új típusú adósság-instrumentumok, amelyek teljesítményhez kötött feltételekkel működnek. Ezeknek a kötvényeknek a célja, hogy jobban összehangolják egy ország szuverén adósságának költségeit azzal a sikerrel, amit az ország a becses és termelő természeti tőkéjének védelmében vagy fejlesztésében ér el.
Ez a megközelítés azt jelenti, hogy egy ország adósságszolgálata – vagyis az, hogy mennyit kell fizetnie az adósságára kamatként és tőketörlesztésként – részben függ attól, mennyire sikeres az ország a természeti erőforrásainak megőrzésében vagy javításában. Például, ha egy ország sikeresen védi az erdőit, fenntartja a biodiverzitást, vagy javítja a vízminőséget, ez pozitívan befolyásolhatja a kötvény feltételeit, például alacsonyabb kamatlábakat eredményezhet.
Ez a fajta kötvény tehát egyfajta ösztönzőt jelent a környezetvédelmi és természeti erőforrás-gazdálkodási célok eléréséhez, hiszen közvetlenül összekapcsolja a pénzügyi teljesítményt a környezetvédelmi teljesítménnyel.

Az országok klímavállalásainak és fejlesztési terveinek gyorsítása érdekében szükség van a köz- és magánszektor befektetéseire, valamint az innovatív finanszírozási módszerek kiaknázására. Ezek a pénzügyi mechanizmusok különösen fontosak, tekintettel az országok korlátozott fiskális területére és a közfinanszírozásra nehezedő nyomásra, amelyet a magas adósságteher és a Covid-19 világjárvány folyamatos hatása súlyosbít.

Az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Panelje (IPCC) az adaptáció fő akadályaként azonosította a finanszírozást a Latin-Amerika és Karib-térség (LAC) területi, édesvízi, óceáni és parti ökoszisztémáiban.

A LAC ökoszisztémái értékes klímaelőnyöket biztosítanak, mint például a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és az alkalmazkodás a klímahatásokhoz. Ezek az ökoszisztémák fontosak a régió szocioökonómiai fejlődése szempontjából is, hiszen az egészséges ökoszisztémák az alapját képezik a mezőgazdaságnak, turizmusnak, halászatnak és az erdőgazdálkodásnak. A tanulmányok szerint a térség területi ökoszisztémáinak éves értéke 15,3 trillió amerikai dollár.

A Természet Teljesítmény Kötvények lehetővé teszik az országok számára, hogy fenntartható finanszírozást célozzanak meg, miközben összhangban maradnak a nemzetközi környezetvédelmi célokkal, ami különösen fontos a LAC régió számára, amely a világ biodiverzitásának felét otthonában tudhatja.

A UNDP új tanfolyama a LAC tapasztalataiból kiindulva vizsgálja a globális lehetőségeket az adósságfinanszírozás terén, a különböző típusú kötvényeket, valamint ezek és az országok természeti tőkéje, valamint szuverén adóssága közötti összefüggéseket. A tanfolyamon résztvevők megismerhetik a különböző piaci szabványokat és szabályozási kereteket, az emitensekkel szembeni kihívásokat, valamint azt, hogy milyen típusú befektetők fektethetnek be ilyen adósságinstrumentumokba.

A tanfolyam célja a pénzügy, környezetvédelem, energia területén dolgozó politikai szakemberek, pénzügyi intézmények, valamint a nemzetközi fejlesztésben dolgozók számára készült. Emellett nyitott bárki számára, aki többet szeretne megtudni a témáról.

Jelenleg a képzés angol nyelven érhető el, de hamarosan spanyol nyelven is hozzáférhető lesz.