Ahogy közeledik a tavasz, egyre fontosabbá válik a természet és annak apró lakóinak védelme – erre hívja fel a figyelmet közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Ezt többen között egy egyszerű, de nélkülözhetetlen eszközzel, a méhecskehotellel is meg tudjuk tenni – áll a felhívásban.

Február vége felé közeledve ideális időpontot találunk a méhecskehotel kihelyezésére. Ezek az apró otthonok nagy segítséget nyújtanak a beporzó rovaroknak, mint a magányos méhek és darazsak, amelyek kertekben, parkokban, és még a városi lakótelepeken is megtalálhatók. A magányos méhek és darazsak, ellentétben a házi méhek nagy kolóniáival, apró, ujjnyi járatokat igényelnek utódaik számára. Ezekbe a járatokba nektárt, virágport vagy megbénított ízeltlábúakat halmoznak, majd ezeket sárdugóval lezárják. A lárva a táplálék elfogyasztása után bebábozódik, és kifejlett rovarként bújik elő.

A méhecskehotel, más néven darázsgarázs, remekül illeszkedik a városi környezetbe is. Egyszerűen elkészíthető 10-4 mm átmérőjű furatokkal ellátott tűzifa kuglikból, vagy akár szekrényes változatban is. Az ilyen eszközök készítése remek természetvédelmi projekt lehet óvodákban, iskolákban. Az új méhecskehotel helyének kiválasztásakor fontos az esőtől védett, keleti-déli tájolású helyszín, hogy a napfény is elérje. A magányos méhek szőrös bundája szigetel, így már a kora tavaszi napsütésben is aktívak lehetnek. A legnagyobb forgalom márciustól május végéig, június közepéig tart.

A méhecskehotel nem csak egyszerű és hasznos, de lehetőséget biztosít a természet megfigyelésére és védelmére is, mind otthon, mind a közösségi terekben. Február vége felé ne felejtsük el kihelyezni ezeket a kis szállodákat, hogy segítsük a beporzók tavaszi munkáját!

Ahogy arról már korábban is írtunk láthatatlan biodiverzitás katasztrófa van kibontakozóban. Ugyanis ha a rovarok és kiemelten a beporzó rovarok eltűnnek, akkor az emberiség élelmiszerellátása is óriási veszélybe kerül, nem is beszélve a teljes ökoszisztémáról.