A végítélet órája, azaz Doomsday Clock, az emberiség kihalásának szimbolikus visszaszámlálója 90 másodperccel éjfél előtt áll, közölte egy nemzetközi tudósokból álló testület. A tudósok szerint milliárdok élete van veszélyben, mivel a szimbolikus óra 1947-es bevezetése óta a legközelebb áll az éjfélhez.

A Bulletin of the Atomic Scientists 2024-es bejelentésében azt írta, hogy a döntésüket számos globális fenyegetés befolyásolta, többek között: „az orosz-ukrán háború és a nukleáris fegyverzetcsökkentési megállapodások romlása; az éghajlati válság és az, hogy 2023-at hivatalosan is a legmelegebb évnek nyilvánították; a géntechnológiai technológiák egyre kifinomultabbá válása; és a generatív mesterséges intelligencia drámai fejlődése, amely felerősítheti a dezinformációt és megronthatja a globális információs környezetet, megnehezítve ezzel a nagyobb egzisztenciális kihívások megoldását”.

„Kilencven másodperccel éjfél előtt mélységesen tarthatatlan” – mondta Rachel Bronson, a szervezet elnök-vezérigazgatója.

A Bulletint bírálták, hogy „ijesztgető taktikát” alkalmaz, mivel az óra az évtizedek során fokozatosan, de riasztóan közeledik az éjfélhez. 2017 előtt, amikor az óra két perc 30 másodperccel éjfél előttre állt át, csak egész perceket használtak a végítélet közelségének meghatározásához, 2020 óta azonban másodperceket használ.

A legutóbbi bejelentésben Bronson azt mondta, hogy a 90 másodperces pozíció ellenére még mindig van ok a reményre. „Sürgős, hogy a kormányok és a közösségek világszerte cselekedjenek. A Bulletin pedig továbbra is reménykedik, és inspirálóan látja, hogy a fiatalabb generációk vezetik a kezdeményezést”.

A hidegháború csúcspontján az óra 1953-ban járt a legközelebb az éjfélhez, miután először robbantottak termonukleáris robbanófejet, hidrogénbombát, ekkor 23 óra 58 percet mutatott. Az 1990-es évek elején, a hidegháború végi optimizmus után az óra a veszélytől a legtávolabbra került, és éjféltől 17 percre állították be. Azóta egyre közelebb van az éjfélnek tekintett végítélet felé.