Egy, a héten megjelent tanulmány szerint az athabascai olajhomok mérgező kibocsátását drámaian alulbecsülték. A kanadai kátrányhomok eddig is az egyik legpiszkosabb fosszilis tüzelőanyagnak számított, a mostani adatok azonban még inkább azt mutatják, hogy az általa okozott károk rettenetesek.

A Science című folyóiratban közzétett kutatás megállapította, hogy a kanadai Athabasca olajhomok hatalmas területéről származó légszennyezés a vizsgált létesítmények esetében megdöbbentő mértékben, 1900% és 6300% között meghaladja az ipar által bejelentett kibocsátást. A tudósok szerint olajhomokból származó káros reaktív szennyezőanyagok Kanada valamennyi lakosa által okozott szennyeződéssel egyenértékű, és súlyos egészségügyi következményekkel jár.

A kanadai kátrányhomok, más néven olajhomok, egy hatalmas olajkitermelési terület Alberta tartományban. Angliánál nagyobb területet foglalnak el, a bolygó egyik legnagyobb ipari projektje, ami idén rekordszintű kitermelést ért el. A kátrányhomokban található olajtípust „bitumennek” nevezik. Rendkívül nehéz és nehezen kitermelhető. A föld mélyéről a felszínre juttatása hatalmas mennyiségű vizet használ fel, ami egy kisváros napi vízfelhasználásával vetekszik. Még több vízre és energiára van szükség a kereskedelmi felhasználásra való finomításához. Sőt, a kátrányhomokolaj egy hordójára 30%-kal több éghajlatszennyező üvegházhatású gázt bocsátanak ki, mint a hagyományos olaj esetében.

Keith Stewart, a Greenpeace Canada vezető energiastratégája elmondta, hogy az olajhomok-üzemekből származó egészségkárosító légszennyezés eddig eltitkolt szintjének számszerűsítésével a tudósok igazolták, amit a szél felől érkező őslakos közösségek már évtizedek óta mondanak. Az olajhomok megbetegíti az embereket, ezért a kormánynak meg kellene követelnie az olajhomok vállalatoktól, hogy profitjuk egy részét az általuk okozott szennyezés eltakarítására fordítsák.

A csütörtökön közzétett tanulmány a folyamat által okozott légszennyezés mértékét tárja fel. A szennyező anyagok mérésére repülőgépeket használva megállapította, hogy a folyamat során számos olyan szerves vegyület szabadul fel, amelyeket a légszennyező anyagok mérésének hagyományos módszerei nem vesznek észre, ez pedig pusztító egészségügyi következményekkel jár.

A régió őslakos közösségei évtizedek óta panaszkodnak az olajhomok-műveletek által okozott mérgező levegő egészségügyi hatásaira. Jesse Cardinal, az őslakosok által vezetett Keepers of the Water csoport tagja szerint a jelentés megerősítette azt, amit sok közösség már évek óta tapasztal: „Azt mondják nekünk, hogy a szennyezés mind a határértékeken belül van és rendben van, de ez a jelentés alátámasztja, amit az ezeken a területeken élő közösségek tapasztalnak. A szennyezés annyira rossz, hogy nem tudják kinyitni az ablakokat, mert fáj a tüdejüknek a légzés, különösen éjszaka.”

A kutatók a külszíni bányászati műveletekből származó kibocsátásokat, valamint a mélyebb bitumenlelőhelyekből történő kitermelést vizsgálták. John Liggio, a kutatás egyik szerzője elmondta: „A tanulmányban egy kutatórepülőgép fedélzetén végzett új méréseket mutattunk be a teljes reaktív szerves vegyi anyagokra vonatkozóan, amelyek 1900% -tól több mint 6300% -ig terjedő mértékben alulbecsült kibocsátásokat mutattak ki … Ezeket a kibocsátás-alulbecsléseket nem csak a legismertebb külszíni bányászati műveleteknél figyelték meg, hanem a termelés több mint 50%-át kitevő in situ kitermelő létesítményeknél is, amelyek az előrejelzett növekedésekkel együtt a termelés több mint 50%-át teszik ki.”.

A Science magazinban megjelent tanulmány itt olvasható: https://www.science.org/doi/10.1126/science.adj6233