A világ óceánjai soha nem látott mennyiségű hőt nyelnek el, ami mára a tengerfelszín rekordhőmérsékletéhez vezetett. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy ez a hőmérséklet-emelkedés ismeretlen területre sodorja a Földet, ami jelentős következményekkel jár a tengerszint emelkedésére, a part menti áradásokra és a szélsőséges időjárási eseményekre nézve. Az óceánok hőtároló képessége óriási, és az antropogén eredetű éghajlatváltozásból eredő energiaegyensúlyhiány több mint 90%-áért felelős. A The Guardian nemrég megjelent cikke megvizsgálja a fontosabb, kutatók által szolgáltatott adatokat és tanulmányokat, hogy megvilágítsa az óceáni hőmérséklet-emelkedés következményeit.

Az óceáni hőelnyelés és az éghajlatváltozás

Az óceán hőtároló kapacitása hatalmas, messze meghaladja a szárazföldét. A szárazfölddel ellentétben, amely a napfény jelentős részét visszaveri, az óceán több közvetlen energiát nyel el. Mivel az üvegházhatást okozó gázok több hőt kötnek meg, és korlátozzák annak távozását a világűrbe, az óceán ezen pluszenergia egy részének hőelnyelőjeként is működik, hogy ellensúlyozza a fenti légkörben lévő energiát. Következésképpen az óceán évtizedek óta könyörtelenül melegszik a fosszilis tüzelőanyagok elégetése miatt.

Az évek során elképesztő mennyiségű hő halmozódott fel az óceánban. 1971 és 2018 között az óceán 396 zettajoule (ZJ) hőenergiát nyelt el, ami több mint 25 milliárd hirosimai atombombával egyenértékű. Ez a hőgyarapodás egyre gyorsul: egy tanulmány szerint az óceán 2022-ben további 10 ZJ-vel többet nyelt el az előző évhez képest. Összehasonlításképpen: ez a hőmennyiség elegendő ahhoz, hogy másodpercenként 700 millió vízforralóban felforraljuk a vizet. Összehasonlításképpen, a légkör 2006 óta a globális felmelegedés által okozott többlethőnek csak mintegy 2%-át tartotta meg. Ezért nyilvánvalóvá válik, hogy az óceán döntő szerepet játszik az ember okozta éghajlatváltozás által generált hőtöbblet nagy részének elnyelésében és tárolásában.

Az óceáni változások és az éghajlati modellek megértése

A tudósok bójákon, hajókon, víz alatti műszereken és kikötési pontokon elhelyezett hőmérők kiterjedt hálózatára támaszkodnak az óceáni hőmérséklet-változások nyomon követése érdekében. Ezek az adatok lehetővé teszik számukra, hogy megfigyeljék, mi történik az óceán felszíne alatt, a műholdas mérések hatókörén kívül. Az adatgyűjtés és -elemzés fejlődésének köszönhetően a 2000-es évek eleje óta egyre nyilvánvalóbbá váltak az éghajlatkutatók által megjósolt változások. Az éghajlati modellek szintén fontos szerepet játszottak abban, hogy hosszabb távú képet adjanak az óceánok hőmérsékletének változásáról. E modelleket a megfigyelt adatokkal összehasonlítva a tudósok következetesen melegedő tendenciát állapítottak meg. A szimulált és a tényleges adatok közötti konvergencia megerősíti az antropogén éghajlatváltozásnak az óceán hőmérsékletére gyakorolt hatását.

Az óceán, mint a Föld lendkereke

Dr. Bernadette Sloyan, az ausztrál CSIRO kormányzati tudományos ügynökség kutatója az óceánt a bolygó éghajlatát mozgató lendkerékként írja le. Ez az analógia hangsúlyozza az óceánnak a globális időjárási minták szabályozásában játszott döntő szerepét. Az óceán és a légkör közötti állandó energiacsere befolyásolja mind a napi időjárás-változásokat, mind a hosszú távú éghajlati trendeket.

Az óceáni hőtöbblet következményei: A tengerszint emelkedése, a szélsőséges időjárás és az ökoszisztémákra gyakorolt hatás.

Az óceán erőltetett hőfelvételének messzemenő hatásai vannak. Ahogy az óceán melegszik, úgy tágul, hozzájárulva a tengerszint emelkedéséhez világszerte. Pont ahogy a felmelegedő víz feszíti szét a palackot. A megfigyelt globális tengerszint-emelkedés több mint egyharmadát a hőtágulás okozza. A megnövekedett óceáni hő hatására továbbá gyakoribbá válnak a tengeri hőhullámok, amelyek pusztítják a tengeri ökoszisztémákat is. A korallzátonyok például a megemelkedett hőmérséklet miatt kifehérednek, ami veszélyezteti a túlélésüket. Emellett a hő okozta változások megzavarják a víz alatti növényi ökoszisztémákat, amelyek kritikus élőhelyként szolgálnak a tengeri élővilág és a halászat számára.