A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy bolygónk a következő években először fogja átlépni a kritikus hőmérsékleti küszöbértéket. A globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokos határértékének 2027-re történő átlépésének 66%-os valószínűségével az emberi tevékenységből származó növekvő kibocsátás és az El Niño időjárási minta esetleges megjelenése még ebben az évben lehet az oka ennek az aggasztó tendenciának. Bár a határérték átmeneti túllépésének mélyreható következményei lehetnek, ez beláthatóan a globális felmelegedés gyorsulását, mintsem lassulását hangsúlyozza. Az alábbiakban összefoglalt BBC cikk az 1,5 Celsius-fokos határérték jelentőségét, a túllépés következményeit és a különböző régiókban jelentkező lehetséges hatásokat vizsgálja.

Az 1,5C határérték és szimbolikája

Az 1,5C-os globális felmelegedési határérték az éghajlatváltozással kapcsolatos tárgyalások egyik legfontosabb mérföldkövét jelenti világszerte. A 2015-ös párizsi megállapodás értelmében a nemzetek kötelezettséget vállaltak arra, hogy „további erőfeszítéseket tesznek” a globális hőmérséklet-emelkedés 1,5C-ra történő korlátozására. A megállapodás elismeri, hogy e határérték túllépése – különösen egy-két évtizeden keresztül következetesen – súlyosabb következményekkel járna, például hosszabb hőhullámokkal, fokozódó viharokkal és megnövekedett erdőtüzek gyakoriságával. Bár az 1,5C-os határ átlépése a következő néhány évben nem jelentené a párizsi megállapodás megsértését, a tudósok hangsúlyozzák, hogy a további felmelegedés mérséklése érdekében sürgősen csökkenteni kell a kibocsátást.

Az 1,5C-os határérték lebontása

Az 1,5C érték annak a mértéknek a mutatójaként szolgál, hogy a Föld a hosszú távú globális átlaghőmérséklethez képest milyen mértékben melegedett vagy hűlt le. A tudósok az 1850 és 1900 közötti időszak átlaghőmérsékleti adatait használják kiindulási alapként, amelyek az iparosodásból eredő jelentős fosszilis tüzelőanyag-kibocsátást megelőző, iparosodás előtti korszakot képviselik. Korábban úgy vélték, hogy a globális hőmérséklet 2 Celsius-fokos emelkedése veszélyes hatásokat váltana ki. Egy 2018-as felülvizsgálat azonban rávilágított a 1,5C-os küszöbérték túllépésének katasztrofális következményeire.

A küszöbön álló törés

2016-ban, az eddigi legmelegebb évben a globális hőmérséklet már 1,28C-kal meghaladta az iparosodás előtti értéket. A kutatók most 98%-os biztonsággal állítják, hogy ez a rekord 2027 előtt megdől. Sőt, jelentősen megnőtt annak az esélye, hogy a következő néhány éven belül túllépjük az 1,5C-os határt, amit 66%-os valószínűségűnek feltételeznek. A küszöbérték ilyen közelsége az emberiség történetében példátlan helyzetet jelez. Fontos azonban megjegyezni, hogy az 1,5 Celsius-fokos vagy annál magasabb hőmérséklet két évtizeden át való fenntartása szükséges ahhoz, hogy a párizsi megállapodásban meghatározott határértéket tartósan megszegettnek nyilvánítsuk.

Az El Niño szerepe

Két jelentős tényező járul hozzá a 1,5C-os határérték nagyon közeli, lehetséges átlépéséhez. Először is, az emberi tevékenységből származó szén-dioxid-kibocsátás tovább növekszik, annak ellenére, hogy a világjárvány idején átmenetileg csökkent. Másodszor, az El Niño esemény, egy globális hatással bíró időjárási jelenség idei, valószínűsíthető kialakulása fokozza az aggodalmat. Az elmúlt három évben egy La Niña esemény enyhítette az éghajlat felmelegedésének bizonyos hatásait. Az El Niño által okozott további meleg azonban várhatóan új csúcsokra emeli a globális hőmérsékletet. Bár ennek az eseménynek a kezdete és nagysága továbbra is bizonytalan, az előrejelzések szerint jelentős hatásra van kilátás.

Az előrejelzések szerint az Északi-sarkvidéken a világ számos más részéhez képest jelentősebb felmelegedés várható, a hőmérséklet-anomália a következő öt északi féltekei tél során várhatóan háromszorosa lesz a globális átlagnak. Észak-Európa az elkövetkező öt évben várhatóan májustól szeptemberig megnövekedett csapadékmennyiséggel fog találkozni, amint azt a jelentés kiemeli.

Az emberi populáció kritikus ponton áll, mivel a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokos határértékét hamarosan átléphetjük. Bár ez a túllépés átmeneti lenne, riasztóan jelzi az éghajlatváltozás gyorsuló ütemét. A kibocsátások visszaszorítására és a globális felmelegedés korlátozására irányuló erőfeszítések továbbra is elengedhetetlenek. Miközben a világ a 1,5 Celsius-fokos küszöbérték túllépésének következményeivel küzd, a nemzetek számára létfontosságú, hogy együttműködjenek, fenntartható gyakorlatokat alkalmazzanak, és azonnali intézkedéseket tegyenek a bolygó és a jövő nemzedékek megóvása érdekében az éghajlatváltozás katasztrofális hatásaitól.