A kanadai kormány hivatalosan is megtiltotta az állatkísérleteket kozmetikai termékek fejlesztése és gyártása során. Ezzel a lépéssel Kanada csatlakozik ahhoz az összesen 44 országhoz és több amerikai államhoz, amelyek már betiltották ezt a gyakorlatot.

A kanadai kormány kedden sajtóközleményben jelentette be a kozmetikai állatkísérletek betiltásáról szóló döntést. A sajtóközlemény kiemelte, hogy a C-47. számú törvényjavaslat, amely az élelmiszer- és gyógyszertörvényt módosítja, nemcsak a kozmetikai termékek állatokon történő tesztelését, hanem az állatkísérleti adatokra támaszkodó termékek továbbiértékesítését is megtiltja.

Érdemes megjegyezni, hogy Kanadában ritkán végeztek állatkísérleteket kozmetikumokkal kapcsolatban – olvasható a sajtóközleményben. Ez a tilalom azonban megerősíti Kanada elkötelezettségét az etikus gyakorlatok előmozdítása mellett a kozmetikai iparban.

Kanada most csatlakozik az Európai Unió, Ausztrália, az Egyesült Királyság és Dél-Korea kormányaihoz, amelyek már tettek lépéseket az állatokon végzett kozmetikai kísérletek betiltására. A közlemény hangsúlyozza, hogy a kérdés kezelésére globálisan is egyre több kormányzat nyitott.

A Humane Society International állatvédelmi szervezet szerint összesen 44 ország hozott eddig törvényt a kozmetikai állatkísérletek betiltására, vagy korlátozására. Ezen túl az Egyesült Államokon belül is, már tíz állam foglalt állást ezen gyakorlat ellen, köztük New York, Virginia, Kalifornia, Louisiana, New Jersey, Maine, Hawaii, Nevada, Illinois és Maryland.

Jean-Yves Duclos kanadai egészségügyi miniszter erre a döntésre reagálva büszkeségét fejezte ki hangsúlyozva, hogy a tilalom összhangban van számos kanadai polgár elkötelezettségével, akik az állatok védelméért szálltak síkra. Duclos miniszter kijelentette: „Büszkék vagyunk arra, hogy előreléphetünk ezzel az intézkedéssel, és biztosíthatjuk a kanadaiakat arról, hogy az általuk vásárolt termékek kínzásoktól mentesek. Továbbra is együtt fogunk dolgozni szakértőkkel és nemzetközi partnerekkel a biztonságos, fájdalommentes alternatívák megtalálásán, hogy többé ne szenvedjenek és pusztuljanak el állatok a kozmetikai tesztek miatt”.

A kozmetikai állatkísérletek betiltására irányuló módosítás, egy a törvényjavaslaton belüli szélesebb körű módosításcsomag része. A törvényjavaslat kifejezetten kimondja, hogy az ilyen módon előállított kozmetikumok értékesítése tilos, kivéve, ha azok biztonságossága megállapítható anélkül, hogy olyan állatokon végzett kísérletekből származó adatokra támaszkodnának, amelyek fájdalmat, szenvedést vagy fizikai vagy mentális sérülést okozhatnak. A törvényjavaslat továbbá megtiltja az állatokon végzett olyan tesztek elvégzését, amelyek fájdalmat, szenvedést vagy sérülést okozhatnak nekik.

A C-47-es törvényjavaslat néven ismert módosítást eredetileg áprilisban terjesztették be az alsóházban, és nemrégiben, június 22-én kapta meg a királyi jóváhagyást. Ez a törvényhozói intézkedés bizonyítja Kanada elkötelezettségét az állatjólét iránt, és megerősíti Kanada mint progresszív nemzet pozícióját.