Miközben Kanada történelmének legsúlyosabb erdőtűzszezonjával küzd, több száz erdőtűz tombol országszerte, és a szövetségi kormány szinte minden megyében hőség- vagy levegőminőségi figyelmeztetést adott ki. E tüzek pusztító következményei, valamint a levegőminőség riasztó romlása komoly és sürgető vitákat váltottak ki az éghajlatváltozásról és az azonnali cselekvés szükségességéről.

Irónikus, hogy egy nappal a kanadai Tiszta Levegő Napja után több tucat figyelmeztetés van még érvényben a szokatlan hőség és a szennyeztett levegő miatt. A tartós szmog miatt kanadaiak milliói köhögnek és hunyorognak, és az előrejelzések szerint a következő napokban a Torontó nagyvárosi körzetében (GTA), a Niagara régióban és Ontario délnyugati részén a levegőminőségi helyzet csak romlani fog.

A szerdai nap sötét napot jelentett Kanada történetében, mivel az ország az eddigi egyik legrosszabb levegőminőségi rekordját élte át. Ottawa és Gatineau (Que.) a legnagyobb kockázatot jelentő területek közé sorolták, és nagyon magas kockázatú figyelmeztetést kaptak a kanadai környezetvédelmi hivatal levegőminőségi egészségügyi indexétől. A helyzet súlyossága miatt az ügynökség csütörtök kora reggel különleges levegőminőségi riasztást adott ki ezekre a területekre.

A riasztó körülményekre reagálva az érintett városok lakosainak nyomatékosan javasolták, hogy korlátozzák szabadtéri tevékenységeiket, a legveszélyeztetettebb személyeket pedig arra kérték, hogy teljesen kerüljék a szabadban való tartózkodást. Az ottawai és a torontói iskolák óvintézkedésként a szüneteket zárt térben tartották, több sportbajnokság pedig lemondta a szabadtéri mérkőzéseket és edzéseket. Többen az aggodalom miatt arcmaszk viseléséhez is folyamodtak, hogy enyhítsék a füst káros hatásait a szabadban.

Az erdőtüzek hatása túlterjedt Kanada határain, mivel az Egyesült Államok keleti részén is tapasztalhatóak az erdőtűz füstjének következményei. Olyan nagyvárosok, mint New York és Washington, D.C., saját levegőminőségi figyelmeztetést adtak ki a romló körülményekre reagálva.

A helyzet súlyosságát felismerve Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szerdán telefonbeszélgetést folytatott Joe Biden amerikai elnökkel. Mindkét vezető elismerte, hogy az erdőtüzek és a keletkező füst aláhúzza az éghajlatváltozás globális szintű kezelésének sürgős szükségességét.

A kanadai ügynökségek közötti erdőtűzközpont adatbázisa szerint jelenleg kilenc tartományban és két területen elképesztő számú, 440 tűz ég, amelyeknek több mint a felét már nem lehet irányítani. Az e tüzek által felemésztett terület meghaladta a 40 000 négyzetkilométeres határt, így a 2023-as tűzszezon a negyedik legrosszabb, amit Kanadában eddig feljegyeztek, még a nyár hivatalos kezdete előtt. A jelenlegi ütemben a szakértők szerint a következő héten megdől az eddigi rekord a felperzselt területek tekintetében.

Az erdőtüzek intenzitása ellenére eddig nem jelentettek halálesetet. (Itt emberi életre gondolunk, mivel a vadon élő állatok ezrei pusztúltak el azon a területen.) A vagyon és az infrastruktúra pusztulása azonban jelentős. Quebecben a vízerőmű-tornyok vannak veszélyben, míg Vancouver Islanden egy kisebb erdőtűz elvágta az egyetlen fő autópályát, amely Port Albernit, Tofinót és Uclueletet köti össze Brit Columbia többi részével.

Alberta nemrégiben feloldotta a szükségállapotot a kihívásos május után, amikor ott 314 tűzvész pusztított több mint 12 000 négyzetkilométernyi erdőterületen, ami több ezer lakos evakuálásához vezetett. Ennek ellenére a tartományban továbbra is 65 tűz ég, amelyek közül 17-et már nem lehet irányítani. Új-Skóciában a Tantallon-tüzet, amely tragikus módon 151 házat pusztított el, sikerült megfékezni. A Barrington Lake-tűz azonban, amely legalább 60 ház és nyaraló megrongálásáért vagy elpusztításáért felelős, továbbra is ellenőrzés alatt áll.

Jelenleg Québecben áll a legnagyobb kihívás előtt, ahol 163 tűz ég, amelyek közül 117-et már nem lehet ellenőrizni. A katasztrófa nagyságrendje megterhelte a kanadai hadsereg teljes kapacitását, ezért Wayne Eyre tábornok, a védelmi vezérkar főnöke aggodalmának adott hangot a katasztrófavédelmi segítségnyújtás iránti nagy igény miatt.

Az erdőtüzek leküzdése és a segítségnyújtás érdekében szerdától több mint 500 katonát és katonai szakembert vezényeltek Albertába, Québecbe és Új-Skóciába. A hadsereg vízibombázókat és más repülőgépeket mozgósított a tűzoltás támogatására. Emellett közel 1000 nemzetközi tűzoltó van Kanadában az Egyesült Államokból, Dél-Afrikából, Ausztráliából és Új-Zélandról, hogy segítsen, Franciaországból pedig 109 tűzoltó csatlakozik a quebeci erőfeszítésekhez.

A jelenleg is tartó erdőtüzek és pusztító következményeik sürgősségre sarkallták Kanadát és az országot. Miközben az ország a könyörtelen pokoli tűzvészekkel, és a fojtogató füsttel küzd, a vezetők, szakértők és közösségek egységesen azonnali cselekvésre szólítanak fel az éghajlatváltozás kezelése érdekében, felismerve környezetünkben történő események összefüggéseit és annak szükségességét, hogy megóvjuk azt a jövő generációi számára.