A világ készül az El Niño esemény érkezésére a Csendes-óceánon, ami aggasztó forgatókönyveket harangoz be egy olyan bolygó számára, amely már most is az éghajlatváltozás kihívásaival küzd. Amerikai tudósok megerősítették az El Niño, egy olyan természetes időjárási jelenség kialakulását, amely 2024-et az eddigi legmelegebb évvé teheti. A szakértők továbbá attól tartanak, hogy ez az esemény a globális felmelegedést a párizsi klímaegyezményben meghatározott kritikus 1,5 Celsius-fokos mérföldkő fölé emelheti. Az El Niño esemény várhatóan a világ időjárási mintáira nagyon erőteljes hatással lesz, és a szárazságot okoz Ausztráliában, megnövekedett csapadékmennyiséget az Egyesült Államok déli részén, valamint az indiai monszun gyengülését. De kezdjük azzal, hogy mi is az az El Niño.

Az El Niño megértése:

Az El Niño egy erőteljes éghajlati anomália, amely rendszertelenül jelentkezik a Csendes-óceánban, és erősen befolyásolja az időjárási mintákat az egész világon. Hivatalosan El Niño Southern Oscillation (ENSO) néven ismert, és három különböző fázisban jelentkezik: meleg, hideg és semleges. A meleg fázis, vagy El Niño, két-hét évente jelentkezik, és a meleg vizek feláramlása jellemzi Dél-Amerika partjainál. Ez a melegítő hatás szétterjed az egész óceánban, jelentősen befolyásolva a légköri viszonyokat.

Az El Niño kapcsolata a globális hőmérsékleti rekordokkal:

A kutatók összefüggést figyeltek meg az El Niño események és a rekordmeleg évek között. Például egy erőteljes El Niño-t követő évben gyakran szokatlanul magas globális hőmérsékletet mérnek. Nevezetesen 2016-ot, a valaha feljegyzett legmelegebb évet egy erőteljes El Niño esemény előzte meg. Mivel a tudósok előrejelzése szerint a jelenlegi El Niño az év vége felé tetőzik, aggodalomra ad okot, hogy 2024 megelőzheti 2016-ot, mint a világ legmelegebb éve.

Az El Niño állapotok megerősítése:

Az időjárási ügynökségek világszerte különböző kritériumokat alkalmaznak az El Niño körülmények jelenlétének megállapítására. Az Egyesült Államokban a Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal (NOAA) az El Niño-t az alapján határozza meg, hogy az óceán egy hónapon keresztül 0,5 Celsius-fokkal a normális érték felett van, megfigyelhető légköri reakció és az esemény tartósan fennáll. Májusban ezek a feltételek teljesültek, így a NOAA megerősítette az El Niño jelenlétét.

Intenzitás és lehetséges hatások:

A tudósok arra számítanak, hogy a jelenlegi El Niño esemény az év folyamán erősödni fog, és 84%-os valószínűséggel eléri a közepes erősséget. Egy a négyhez az esélye annak is, hogy 2 Celsius-fokot meghaladó „szuper El Niñóvá” fokozódik. A jelenség következményei várhatóan világszerte érezhetők lesznek, bár néhány hónapos késéssel. A jelentősebb hatások közé tartozik a szárazság fokozódása Ausztráliában és Ázsia egyes részein, az indiai monszun esetleges gyengülése, valamint az Egyesült Államok déli régióinak fokozott csapadékmennyisége. Emellett az El Niño jellemzően súlyosbítja az afrikai aszályokat.

Az emberi és gazdasági áldozatok:

A történelem azt mutatja, hogy az El Niño események jelentős emberi áldozatot és gazdasági pluszköltségeket okozhatnak. Az 1997-98-as félelmetes El Niño több mint 5 billió dollárnyi kárt okozott, és a viharok és árvizek következtében körülbelül 23 000 ember életét követelte. Az idei El Niño esemény közeledtével egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy ez milyen következményekkel járhat.

A globális felmelegedési célokra gyakorolt hatás:

Mivel a globális hőmérséklet jelenleg 1,1 Celsius-fokkal haladja meg az iparosodás előtti szintet, az El Niño esemény kritikus veszélyt jelent az éghajlatváltozással kapcsolatos célokra. Ez a természeti jelenség további 0,2 Celsius-fokkal járulhat hozzá a globális átlaghoz, ami potenciálisan közelebb viheti a világot a párizsi klímamegállapodásban felvázolt szimbolikus 1,5 Celsius-fokos küszöbérték túllépéséhez. Ennek a határértéknek az átmeneti átlépését egyre valószínűbbnek tartják az elkövetkező években, ami jelentős hangsúlyt fektet az éghajlatvédelmi intézkedések sürgősségére.

Ahogy az El Niño egyre nagyobb lendületet vesz a Csendes-óceánon, a szakértők figyelmeztetnek a várható globális hőmérsékleti rekordokra és a jelenség éghajlatváltozás elleni átfogó küzdelemre gyakorolt lehetséges hatásaira. Mivel az előrejelzések szerint 2024 lesz az eddigi legmelegebb év, és fennáll a veszélye annak, hogy a kritikus 1,5 Celsius-fokos küszöbértéket is átlépjük, az azonnali éghajlatvédelmi intézkedések szükségessége sürgetőbb, mint valaha. Az El Niño hatásai – beleértve az aszályokat, áradásokat és megváltozott időjárási mintákat – messzemenő következményekkel járnak az ökoszisztémákra, a gazdaságra és az emberi életre világszerte. Miközben az emberiség szembesül az e természeti jelenség okozta kihívásokkal, azt is fel kell ismernie, hogy az El Niño gyorsító hatású, ami hangsúlyozza az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére és a globális felmelegedés hatásainak mérséklésére irányuló folyamatos erőfeszítések szükségességét. (BBC)