A Kick Big Polluters Out (KBPO) koalíció elemzése szerint rekordszámú, összesen legalább 2456 fosszilis tüzelőanyag-lobbista érkezett a Dubaiban rendezett klímatárgyalásokra. Ez a példátlan szám aggodalmat keltett a fosszilis tüzelőanyag-ipar jelentős befolyása miatt az idei ENSZ-csúcstalálkozóra, amelynek házigazdája is olajipari üzletember, az Egyesült Arab Emírségek nemzeti olajvállalatának elnöke- derül ki a The Guardian cikkéből.

Az olaj- és gázipari befolyás mértéke Dubajban elképesztő: az iparághoz kapcsolódó lobbisták száma majdnem négyszerese a Cop27-nek a Sharm el-Sheikh-i konferencián, amely maga is rekordot döntött. A nagy olaj- és gázipari vállalatok, köztük a Shell, a Total és az ExxonMobil érdekeit képviselő lobbisták szinte minden ország küldöttségének számát meghaladják, ezzel a második helyen állnak Brazília és a házigazda ország után.

A fosszilis tüzelőanyagok lobbistái hét az egyhez arányban meghaladják az őslakosok hivatalos képviselőinek számát is, ami azt jelzi, hogy az iparági profitot a fenntartható gyakorlatok és a területi közösségek jóléte elé helyezik. Az aktivisták szerint félő, hogy a COP-rendezvények a vállalatok számára olyan platformokká váltak, amelyeken zöldre mossák környezetszennyező tevékenységeiket, és elterelik a figyelmet a valódi éghajlatvédelmi fellépés fontosságáról.

Ezek a riasztó számok és megállapítások ráadásul egy olyan évben láttak napvilágot, amelyet világszerte katasztrofális éghajlati események jellemeztek, beleértve a szélsőséges időjárási jelenségeket, súlyos aszályokat és hőhullámokat. A tudósok hangsúlyozzák, hogy ezek a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével összefüggő események csak hangsúlyozzák, hogy az éghajlat teljes összeomlásának elkerülése érdekében sürgősen fel kell számolni ezen energiaforrások használatát.

Annak ellenére, hogy egyre nagyobb lendületet kap a fosszilis tüzelőanyagok Cop28-on történő fokozatos kivonására vonatkozó kötelezettségvállalás, továbbra is jelentős akadályok állnak fenn, mivel a legnagyobb szennyező országok ellenállnak az ilyen intézkedéseknek. A fejlődő országoknak a visszafordíthatatlan éghajlati hatások miatt becslések szerint évente több mint 400 milliárd dolláros veszteséggel kell szembenézniük, ami még sürgetőbbé teszi a határozott fellépést ebben az ügyben.

A KBPO koalíció, amely több mint 450 globális szervezetet tömörít, és amely a fosszilis tüzelőanyag-vállalatok éghajlat-politikára gyakorolt befolyásának megszüntetéséért száll síkra, döntő szerepet játszott a lobbitevékenység mértékének bemutatásában a Cop28-on. Az ENSZ idei lépése a nagyobb átláthatóság felé, amely előírja a résztvevők számára, hogy nyilatkozzanak az iparági érdekeltségükről, hozzájárulhatott ahhoz, hogy a korábbi konferenciákhoz képest megnőtt az olaj- és gázlobbisták száma. Így a Corporate Accountability, a Global Witness és a Corporate Europe Observatory által összeállított adatokból kiderülhet, hogy a fosszilis tüzelőanyagok lobbistái több belépőt kaptak a globális konferenciára, mint a tíz, az éghajlatváltozást leginkább veszélyeztető ország küldöttei együttvéve. Sok lobbista a kereskedelmi szövetségeken keresztül jutott be, főként a globális északról, köztük a Nemzetközi Kibocsátáskereskedelmi Szövetségen keresztül.

Az iparági lobbisták számának növekedése egybevág azokkal a hírekkel, amelyek szerint a házigazda ország az COP28-on belüli találkozókat a nemzeti olaj- és gázipari vállalatok számára előnyös üzletek propagálására kívánta felhasználni. Továbbra is aggályos az államok és az iparág közötti baráti kapcsolat, mivel olyan vállalatok képviselői vettek részt a különböző nemzeti delegációkban, mint a TotalEnergies, az EDF, az ENI, a BP és az ExxonMobil.

Az ENSZ éghajlat-változási konferenciáján a vállalatok részvétele és lobbizása túlmutat a fosszilis tüzelőanyag-iparon, ezért az aktivisták az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményén belül összeférhetetlenségi politika kialakítását követelik az éghajlati igazságosság felé való valódi előrelépés biztosítása érdekében. Annak ellenére, hogy a vasárnapi tárgyalásokon az első éghajlat-változási megállapodás aláírására került sor, nem foglalkoztak a fosszilis tüzelőanyagokkal, ami rávilágít az iparág befolyásának folyamatos jelenlétére, annak ellenére, hogy évtizedek óta folynak az éghajlati tárgyalások, és tudományos kutatások bizonyítják, hogy a fosszilis tüzelőanyagok a globális felmelegedéshez vezetnek. (The Guardian)

Kiemelt kép: transzparens egy klímatüntetésen – Markus Spiske