Általános felháborodás fogadta azt a csütörtöki hírt, hogy az Egyesült Arab Emírségek egy veterán olajipari bennfentest nevezett ki az ENSZ közelgő, még ebben az évben Dubaiban megrendezésre kerülő éghajlatváltozási megbeszéléseink élére.

A tegnap reggeli hír, miszerint Sultan al-Jaber, az Abu Dhabi National Oil vezérigazgatója lesz az éghajlat-változási tárgyalások új elnöke, új mélypontot jelent az ENSZ éghajlat-változási folyamatában.

A COP hitelességét már a közelmúltban Egyiptomban történt események is csorbították, amelyek a vádak szerint a greenwashing, a fosszilis tüzelőanyag-lobbistáinak indokolatlan befolyásgyakorlása, valamint az éghajlatvédelmi aktivisták elleni támadások és megfélemlítések voltak, amiket a házigazda ország hajtott végre.

A bejelentés, bár botrányos volt, és váratlan ám mégsem meglepő. Egy nappal korábban közölt ugyanis egy szerkesztőségi cikket a Nature folyóirat, amely szerint: „Az ENSZ klímakonferenciái túlságosan is az olaj- és gázipari érdekek kezében vannak. A hasonlóan gondolkodó nemzeteknek össze kell fogniuk, hogy életben tartsák az éghajlat fenntartásával kapcsolatos reményeket”.

Al-Jabert csak „veterán technokrataként” jellemzik kinevezése azonban úgy tűnik, hogy sok klímaaktivista és szakértő számára az utolsó csepp a pohárban. Ahogy az Aljazeera ma reggel rámutat: Al-Jaber cége „naponta mintegy 4 millió hordó nyersolajat szivattyúz, és reméli, hogy napi 5 millióra bővítheti, így még több szén-dioxidot termel, amely üvegház gázt az ENSZ éves klímatárgyalásai éppen korlátozni kívánnak”.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Tasneem Essop, a Climate Action Network International ügyvezető igazgatója a Guardiannek elmondta, hogy ha Al-Jaber „nem mond le vezérigazgatói tisztségéről, az egyenlő lesz az ENSZ klímatárgyalásaink totális einstandolásával egy “petrosztatikus” nemzeti olajvállalat és a hozzá kapcsolódó fosszilis üzemanyag-lobbisták által”. Hozzátette: „Civil társadalomként követelni fogjuk, hogy Al-Jaber cselekedjen helyesen, és vagy álljon félre, vagy mondjon le”.

Vanessa Nakate, egy ugandai éghajlatvédelmi aktivista a Financial Timesnak nyilatkozva azt mondta: „Nem lehet még egy olyan COP, ahol a fosszilis tüzelőanyagok érdekeltségei feláldozhatják a jövőnket, hogy még néhány évnyi profitot termeljenek.” Alice Harrison, a Global Witness munkatársa hozzátette: „Fegyverkereskedőket sem hívnánk meg a béketárgyalások vezetésére. Akkor miért hagynánk, hogy olajipari vezetők vezessék az éghajlati tárgyalásokat?”

Blair Palese, a Climate and Capital Media ügyvezető szerkesztője elmondta: „Nem gondoltam volna, hogy a COP27 globális klímatárgyalások hivatalos szponzorának a Coca Cola-t, a világ legnagyobb (olajalapú) műanyagbűnözőjét nevezik ki. Tévedtem! Azzal, hogy egy olajszultánt neveztek ki a COP28 elnökévé, az Egyesült Arab Emírségek viszi el a globális bizalom megtörőjének díját az éghajlati válságban.”

Kiemelt kép:  Ban Ki-moon (Balra) and Sultan Ahmed Al Jaber (jbbra) UN Photo/Eskinder Debebe – Under creative commons