Montanai fiatalok egy csoportja mérföldkőnek számító pert nyert hétfőn, amikor egy bíró úgy döntött, alkotmányellenes, hogy az állam nem veszi figyelembe az éghajlatváltozást a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos projektek jóváhagyásakor. A bíróság ezzel kimondta, hogy a fiataloknak alkotmányos joguk van az egészséges környezethez, és hogy az államnak a projektek jóváhagyásakor figyelembe kell vennie a lehetséges klímakárokat. A Held kontra Montana perben hozott döntés óriási győzelmet jelent az olaj, a gáz és a szén kormányzati támogatása elleni küzdelemben. 

„Miközben nyugaton tombolnak a tüzek, amelyeket a fosszilis tüzelőanyagok szennyezése táplál, a mai montanai ítélet fordulópontot jelent a generáció azon erőfeszítéseiben, hogy megmentsük a bolygót az ember okozta éghajlati káosz pusztító hatásaitól” – mondta Julia Olson, az Our Children’s Trust alapítója, egy jogi nonprofit csoport, amely a fiatalok nevében indította az ügyet. „Ez egy hatalmas győzelem Montana, a fiatalok, a demokrácia és az éghajlat számára. Minden bizonnyal még több ilyen ítélet születik majd.”

Az ítélet azt jelenti, hogy Montanának, a jelentős szén- és gáztermelő államnak, amely energiájának egyharmadát szén elégetésével nyeri, figyelembe kell vennie az éghajlatváltozást, amikor a fosszilis tüzelőanyag-projektek jóváhagyásáról vagy megújításáról dönt. A montanai főállamügyész hivatala közölte, hogy az állam fellebbezni fog, ami az ügyet az állam legfelsőbb bíróságához juttatja.

Az ügy része az éghajlatváltozással kapcsolatos peres eljárások hullámának, amely világszerte cégeket és kormányokat vesz célba. Államok és városok perelnek olyan vállalatokat, mint az Exxon, a Chevron és a Shell, kártérítést követelve az éghajlati katasztrófák miatt, és azt állítva, hogy a vállalatok évtizedek óta tudták, hogy termékeik felelősek a globális felmelegedésért. Most pedig magánszemélyek perelnek állami és szövetségi kormányokat, azt állítva, hogy azok lehetővé tették a fosszilis tüzelőanyag-ipart, és nem védték meg polgáraikat. A montanai ügy, amelyet 5 és 22 év közötti felperesek indítottak, az első volt a maga nemében, amely bíróság elé került az Egyesült Államokban. Míg az állam azt állította, hogy Montana kibocsátása a világ többi részéhez képest elenyésző, a felperesek szerint az államnak többet kell tennie annak érdekében, hogy figyelembe vegye, hogyan járulnak hozzá a kibocsátások az aszályokhoz, az erdőtüzekhez és más növekvő kockázatokhoz az érintetlen természetet ápoló államban.

Montanában 5000 gázkút, 4000 olajkút, négy olajfinomító és hat szénbánya található. Az állam „az üvegházhatású gázok kibocsátásának egyik legnagyobb kibocsátója a világon, abszolút értékben, személyenként és történelmileg is” – írta Kathy Seeley, a montanai kerületi bíróság bírája. Az állam által kitermelt, elégetett, feldolgozott és exportált fosszilis tüzelőanyagok mennyiségét összeadva a bíróság megállapította, hogy Montana annyi szén-dioxidért felelős, mint amennyit Argentína, Hollandia vagy Pakisztán termel. A bírónő ítéletében megállapította, hogy az állam kibocsátása „bizonyítottan jelentős tényező” az éghajlat befolyásolásában. Az olyan törvények, amelyek korlátozták a szabályozó hatóságok lehetőségét az éghajlati hatások figyelembevételére, alkotmányellenesek voltak. Hozzátette, hogy a montanaiaknak „alapvető alkotmányos joguk van a tiszta és egészséges környezethez, amely magában foglalja az éghajlatot, mint a környezeti létfenntartó rendszer részét”.

Nem csak Montanaban indítottak pert fiatalok az állam ellen az Egyesült Államokban, hiszen Hawaii, Utah és Virginia államban is folyamatban vannak olyan perek, amiket fiatalok indítottak el, emellett szerte a világban zajlanak perek, amiket fiatalok vagy helyi közösségek csoportja indított az adott ország kormányával szemben. A mostani győzelem várhatóan újabb löketet ad a hasonló perekhez világszerte.