A katasztrofális maui-i erdőtüzek áldozatainak száma egyre nő, és a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a katasztrófa komoly veszélyt jelent a korallzátonyokra és az érzékeny óceáni ökoszisztémákra is, amelyek a lepusztult Lahaina városát övezik.

A tűzvész, amely több emberéletet követelt, mint bármely más amerikai erdőtűz az elmúlt évszázadban, a partvonalig égett, a víz alatti élőhelyeket megperzselt hajókkal és törmelékkel szemetelve. A hamuszürke utóhatás még nagyobb pusztítást végezhet, ha hagyják, hogy a vízi környezetbe kerüljön. Mivel a leégett a területek közvetlenül az óceán mellett vannak és az összes növénytakaró leégett, a közelgő esős időszak a tengerbe moshatja a felső talajréteget, elárasztva a tengeri élőhelyeket mérgező üledékkel. A tűzből származó hamu és a lefolyó víz halálos lehet a zátonyépítő korallok számára. A víz alatti gerinctelenek, amelyek általában planktonnal táplálkoznak, nem képesek megkülönböztetni a táplálékot a szennyeződéstől, és szintén lenyelhetik a mérgező üledéket. 

A zátonyok, köztük a Lahaina körüli zátonyok pedig rendkívül fontosak Hawaii számára. Azon kívül, hogy ökológiai szempontból fontosak a halak számára, pajzsként szolgálnak a hullámverés ellen, amely egyébként a partvonal nagyobb részét elérné. 

Hosszú távú lesz a hatás a korallokra nézve

A további károk várhatóan hosszú távú hatással lesznek a sziget ökoszisztémáira, különösen azért, mert egy sor más fenyegetés – az óceánok felmelegedésétől a műanyagszennyezésig – már meggyengítette a zátonyokat, ami még sebezhetőbbé teszi őket a tűzvész utóhatásaival szemben. A vízbe áramló üledék és mérgező szennyezőanyagok megnövekedett mennyiségéből eredő problémák mellett a szakértők attól is tartanak, hogy a lefolyás káros algavirágzást idézhet elő.

A szakértők már régóta figyelmeztetnek a Hawaii-szigeteken a táj változásából eredő veszélyekre, különösen a nem őshonos fűfélék elszaporodására, amelyek hajlamosak az égésre, és amelyeket a Maui-tűz szításáért is felelőssé tettek.

A korallzátonyok a hawaii őslakosok kultúrájának fontos része, emellett jelentős turisztikai vonzerőt és így bevételt jelentenek a szigetnek. Így az őshonos halpopulációknak és más vízi élőlényeknek otthont adó zátony egészsége szorosan összefügg a sziget megélhetésével is.

Maui Olowalu korallzátonya, ahol az Egyesült Államok legnagyobb manta-populációja található is veszélyben van, különösen, mivel a tűz által okozott veszélyek tovább növekednek.

Az invazív fűfélék növelik a tüzek kockázatát

A veszély még mindig ott leselkedik az elperzselt talaj alatt, ahol a Hawaii őshonos növényzetének nagy részét felváltó invazív fűfélék várhatóan újra gyorsan kinőnek. 

A felhagyott mezőgazdasági területeket invazív fűfélék lepték el, amik a sziget kiszáradt és felmelegedett tájainak kiszáradásával a tűzveszélyes állapotokat idézik elő. Ezek az agresszív növények még akkor is megtartják robusztus gyökereiket, amikor a szárakat felemésztik a lángok, és mivel alkalmazkodtak a tűzhöz, még erősebben tudnak visszatérni egy tűzvész után, míg az őshonos csemeték elsorvadnak. Az invazív fajok ráadásul megakadályozzák az őshonos erdő regenerálódását és teljesen megváltoztatják az ökoszisztémát. Ha egyszer megtelepedtek, gyorsan terjednek, és nehéz kiirtani őket. Ezek az invazív fajok pedig úgy elterjedtek, hogy Hawaii tájegységének 25%-át borítják.