Azt bizonyára sokan tudják mára, hogy a Golf-áramlat egy erőteljes óceáni áramlat, amely meleg vizet szállít a Mexikói-öbölből az Atlanti-óceánba, észak felé, Európa nyugati partjaihoz. Ezzel a hideg hónapokban melegebbé teszi a levegőt is annál, amilyen az óceán nélkül lenne. Jelentős mértékben hozzájárul Írország éghajlatának alakulásához is ezzel, mivel az egy hatalmas óceán szélén fekvő kis sziget. A Marine Institute nemrégiben közzétett jelentése szerint azonban a Golf-áramlat gyengülése miatt Írországban lehűlés következhet be.

Az „Ír Óceán” éghajlati és ökoszisztéma állapotáról szóló jelentés szerint a Golf-áramlat hozama 30%-kal fog csökkenni az elkövetkező években. Ez jelentős csökkenés, amely Írország időjárási mintáinak megváltozásához vezethet. A jelentés azt is kiemeli, hogy az éghajlatváltozás már most is hozzájárult a tengerszint 2-3 mm-es emelkedéséhez az 1990-es évek óta, valamint a tengerfelszín hőmérsékletének fél fokos emelkedéséhez az elmúlt évtizedben Írország északi partvidékén.

Dr. Gerard McCarthy, a Maynooth Egyetem Icarus kutatóközpontjának munkatársa arról beszélt, hogy az éghajlati célok elérése milyen hatással van Írország éghajlatára. Kijelentette, hogy e célok elérése sokkal kevésbé szélsőséges éghajlatot eredményezne Írországban. Ugyanakkor azt is megemlítette, hogy az éghajlatváltozás egy része már most is rögzült, egy másik része pedig bármilyen további tettünktől függetlenül bekövetkezik.

A jelentés kiemeli az Atlanti-óceán északi részén tapasztalható „lehűlést” is, amit Dr. McCarthy figyelemre méltónak nevezett, tekintettel arra, hogy a világ többi részén felmelegedés tapasztalható. Ez a lehűlés feltehetően a Golf-áramlat rendszerének lelassulása miatt következett be.

Dr. McCarthy hangsúlyozza a Golf-áramlat fontosságát Írország éghajlata szempontjából, és elmagyarázza, hogy nélküle Írország éghajlata inkább Izlandéra hasonlítana. Megjegyzi, hogy az éghajlati modellek az éghajlatváltozás miatt a Golf-áramlat rendszerének gyengülését jósolják, ami relatív lehűléshez, fokozott viharokhoz és csapadékcsökkenéshez vezethet, különösen nyáron. Dr. McCarthy megjegyzi, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának mennyisége fogja meghatározni Írország jövőbeli éghajlatát. Hangsúlyozza, hogy jelentős különbség van az üvegházhatású gázok magas szintű kibocsátása és a karbonsemlegesség elérése okán megtapasztalható éghajlatok között.

Kiemelt kép: Ír tengerparti sziklák – fotó: Aernout Bouwman