Csökkenteni fogja Spanyolország kormányzata a Tajo folyóból származó, növények öntözésre felhasználható vízmennyiséget az ország csontszáraz délkeleti részén, ami bizonytalanságot okoz az azt felhasználó gazdák jövőjét illetően. Egy ilyen gazdáét is Juan Francisco Abellaneda-t is bemutat a helyzetről írt cikkében a euronews.com internetes lap, aki a Delior mezőgazdasági szövetkezet társalapítója. Salátái és görögdinnyéi egész évben az európai szupermarketek polcait töltik meg, és ezeket a terményeket a Murcia melletti 300 hektáros földjeitől több száz kilométerre északra fekvő Tejo folyóból származó vízzel öntözik.

Spanyolország az EU egyik legnagyobb gyümölcs- és zöldségtermelője, az ország exportjának csaknem felét az Abellanedához hasonló gazdálkodók termesztik. Mivel azonban Spanyolországnak szembe kell néznie az éghajlatváltozás valóságával – az ország háromnegyedét az elsivatagosodás veszélye fenyegeti -, a kormány úgy döntött, hogy korlátozza a Tajóból a Levante délkeleti részén folyó víz mennyiségét.

Víz nélkül a földeket nem lehet öntözni, ami bizonytalanságot kelt a jövőt illetően. Ez azt jelenti, hogy az Abellanedához hasonló gazdáknak, a Delior szövetkezet 700 alkalmazottjának egy részéről le kell majd mondaniuk. „Szükségünk van a vízre. Ha elveszik tőlünk, akkor itt nem lesz más, csak sivatag” – mondja Abellaneda.

A Tajo, az Ibériai-félsziget leghosszabb folyójának vízszintje az elmúlt időszakban veszélyesen alacsonyra csökkent. Egyes helyeken a kiszáradt folyómederben nyáron gyalogosan lehet átkelni. Mivel a Tajo kiszárad, a Portugáliát átszelő, majd az Atlanti-óceánba torkolló folyóból való vízkivétel joga heves vitát generált. „A Tajo szenved” – mondja Domingo Baeza, a Madridi Autonóm Egyetem folyóökológia professzora. „Számos helyen veszélyben van, mert az általa öntözött területek ellenőrizetlenül bővítették, ezzel messze meghaladták a vízkapacitását.”

A vizet a Tajo-Segura vízátvezetési projekten keresztül juttatják Spanyolország száraz délkeleti részébe. Ez a 300 kilométernyi alagútból, csatornából, vízvezetékből és víztározóból álló rendszer több milliárd liter vizet juttat a Tejo folyóból a Murcia és Andalúzia közötti Segura-medencébe. Egykor az aszályok elleni létfontosságú megoldásként hirdették, de most azt állítják, hogy pont, hogy súlyosbítja azokat.

A csatornarendszer megépítése óta Spanyolország átlaghőmérséklete 1,3 Celsius-fokkal emelkedett az ország meteorológiai szolgálata szerint. A szélsőséges hőmérséklet és a csapadékhiány kiszárította a folyókat és a víztározókat, ami vízhiányhoz vezetett. „A globális felmelegedés megváltoztatta a dolgokat” – mondja Julio Barea, a Greenpeace Spanyolország szóvivője. Hozzáteszi, hogy az vízátvitel „már nem működik” Spanyolország számára. „A Tajónak szüksége van a vízre (amelyet a délkeleti farmok miatt veszít) a túléléshez”.

Kasztília-La Mancha régió lakói, ahonnan a Tajo vizét elszivattyúzzák, azt mondják, hogy a hatás már évek óta látható. Az 1950-es években a folyó duzzasztásával létrehozott mesterséges tavak vonzották a turistákat, akik úszni, csónakázni és a helyi éttermekben jöttek enni. „Minden megszűnt, amikor a gátak vízátemelése megkezdődött” – mondja Borja Castro, az Entrepenas és Buendia folyóparti települések szövetségének alelnöke, amely települések mellett fekvő vizet délkeletre szivattyúzzák. „A mi vizünkkel együtt eltűntek a vállalkozások, a munkahelyek és a lakosság egy része. A Levantét Európa kertjévé változtatták, de olyan vízzel, amely máshonnan jött. Ez őrültség.”

A délkeleti farmerek szerint a Tajo vízének elvágása a mezőgazdaság végét jelentheti a régióban. Ez 12 200 hektárnyi szántóföld elhagyásához vezethet, állítja a SCRATS mezőgazdasági lobbicsoport. A gazdasági költségek is kolosszálisak lennének, évi 137 millió euróra rúgnának, és 15 000 munkahely szűnne meg. A mezőgazdasági ágazatban már most érezhető a vízkészletek csökkentésének hatása, mivel a gazdák aggódnak terményeik, alkalmazottaik és vállalkozásaik jövője miatt. A Delior szövetkezet, amely gyümölcsöt és zöldséget termeszt és exportál Európába, egy ilyen vállalkozás, amely öntözéses gazdálkodása a Tajo folyó vizétől függ. E víz nélkül a Juan Francisco Abellanedához hasonló gazdák attól tartanak, hogy földjeik sivataggá válnak, és megélhetésük megsemmisül.

A környezetvédők szerint Spanyolország egész mezőgazdasági rendszerét újra kell gondolni, mivel Spanyolországban az édesvíz több mint 80%-át a mezőgazdaság használja fel. Julio Barea, a Greenpeace munkatársa szerint ez egyszerűen nem fenntartható, és Spanyolország nem lehet továbbra is Európa kertje, ha vízkészletei továbbra is kimerülnek.

Bár a kormány döntése, miszerint korlátozza a Tajóból a délkeleti Levante felé áramló vízmennyiséget, a lehető legjobb tudományos ismereteken alapul, egyedülálló politikai helyzetet teremtett a hónap végén esedékes helyhatósági választások előtt. A szocialista Valencia régió támogatja Murciát abban, hogy megpróbálja megállítani a csökkentett vízhozamok fenntartását, de a szocialisták kezében lévő Kasztília-La Mancha a helyi jobboldali politikusok segítségével támogatja a kormány döntését a vízfolyás vízmennyiségének (akár nullára) csökkentéséről.

A vízelvonásokra válaszul a délkeleti gazdák tiltakoztak és gyűléseket tartottak, követelve, hogy a kormány vizsgálja felül a döntését. A spanyol kormány több pénzt ígért más vízforrások, például a sótalanítás fejlesztésére, de a gazdák szerint ez túl drága ahhoz, hogy életképes megoldás legyen. Ehelyett azt javasolják, hogy a kormánynak a víztakarékos technológiákra és intézkedésekre kellene összpontosítania, amelyek segíthetnek a mezőgazdasági ágazat vízfelhasználásának csökkentésében.

Spanyolország vízhiánnyal folytatott küzdelme és a Tajo-Segura csatornaprojekt körüli viták rávilágítanak a vízgazdálkodás összetett kérdéseire az éghajlatváltozással szemben. Mivel a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok és a csapadékhiány egyre gyakoribbá válik, az országoknak világszerte innovatív megoldásokat kell találniuk vízkészleteik fenntartható kezelésére. Ehhez a kormányok, a gazdálkodók és a környezetvédők közötti együttműködésre lesz szükség, hogy mindenki számára megfelelő megoldásokat találjanak. (euronews.com)

Kiemelt kép: Tajo folyó Toledonál – fotó: Diliff