Európa kétharmada valamilyen aszályriasztás alatt áll, ami valószínűleg az elmúlt 500 év legsúlyosabb ilyen eseménye – hívja fel a figyelmet a BBC angol csatorna.

A Globális Aszálymegfigyelő Intézet (Global Drought Observatory) legutóbbi jelentése szerint a kontinens 47%-a „figyelmeztetési” fokozatban van, ami azt jelenti, hogy a talaj ezeken a területeken kiszáradt. További 17%-a riasztási fokozatban található, ami azt jelenti, hogy a növényzet „a stressz jeleit mutatja”. A jelentés arra figyelmeztet, hogy a szárazság a terméshozamokra is hatással lesz, és erdőtüzeket okozhat, ráadásul Európa egyes déli régióiban még több hónapig is eltarthat.

Az előző öt év átlagához képest az EU betakarítási előrejelzései a szemes kukorica esetében 16%-kal, a szójabab esetében 15%-kal, a napraforgó esetében pedig 12%-kal csökkentek. Az aszálymegfigyelő központ az Európai Bizottság kutatási szekciójának a része. Erre reagálva a Bizottság arra figyelmeztetett, hogy az előzetes adatok szerint „a jelenlegi aszály továbbra is, 500 év óta a legsúlyosabbnak tűnik”.

A jelenlegi hőhullám és a vízhiány „példátlan stresszhelyzetet teremtett a vizszintet illetően az EU egész területén” – mondta Mariya Gabriel kutatásért felelős biztos. Jelenleg az átlagot érzékenyen meghaladó erdőtűzszezont tapasztalunk, ami jelentős hatással van a növénytermesztésre. Az éghajlatváltozás kétségtelenül évről évre érezhetőbb – tette hozzá. A jelentés arra figyelmeztetett, hogy Európa szinte valamennyi folyója valamilyen mértékben kiszáradt.

A jelentés arra figyelmeztet, hogy a helyzet romlik többek között Magyarországon, Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában, Franciaországban, Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Luxemburgban, Romániában, Észak-Szerbiában, Ukrajnában, Moldovában, Írországban és az Egyesült Királyságban.

Kiemelt Kép: Kiszáradt folyómeder – Matt Palmer