Szamoa miniszterelnöke, Fiame Naomi Mata’afa sürgős cselekvésre szólított fel annak megakadályozása érdekében, hogy az éghajlati katasztrófa elpusztítsa a csendes-óceáni szigetországokat. Mata’afa hangsúlyozta, hogy milyen pusztító hatása van az éghajlatváltozásnak az alacsonyan fekvő úgynevezett atoll-országokra, ahol a tengerszint emelkedése és a szélsőséges időjárási események miatt a közösségek más országokba költöznek, ami a földterület elvesztése miatt a környező országoknak és a befogadó és a költöző nemzeteknek is nagyon jelentős szuverenitási kérdéseket vet fel. Mata’afa hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozás így már kollektív kérdés, amely minden országot érint, és sürgette a világ vezetőit, hogy tartsák magukat az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében már meghozott döntésekhez.

Mata’afa kérése az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport (IPCC) zárójelentésének közzétételének előestéjén hangzott el, amely várhatóan egy nagyon súlyos, úgynevezett „végső figyelmeztetést” ad ki ma délután az éghajlati vészhelyzetről. A jelentés várhatóan megállapítja, hogy a világnak már csak néhány éve van arra, hogy végérvényesen áttérjen az alacsony szén-dioxid-kibocsátású globális gazdaságra, vagy katasztrófával kell szembenéznie a szélsőséges időjárás miatt, beleértve a tengerszint emelkedését, az intenzív hőhullámokat, a pusztító aszályokat, a súlyosabb árvizeket és más, környezeti hatások kaszkádját.

Az IPCC a világ vezető klímakutatói testülete, és a jelentés a globális éghajlati tudomány legújabb értékelésének és megállapításainak végső összefoglalója. A jelentés meghatározza az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság megvalósításának módjait, és a globális felmelegedésnek az iparosodás előtti szintet meghaladó 1,5 Celsius-fokos küszöbérték alatt tartását, amely felett az IPCC katasztrofális és visszafordíthatatlan hatásokra figyelmeztet.

A csendes-óceáni szigetországok a leginkább veszélyeztetett országok közé tartoznak, és jelentős szerepet játszottak abban, hogy más országokat is felszólítottak az 1,5 Celsius-fokos határérték elfogadására. Szamoa, amely kilenc kis szigetből áll a Csendes-óceán közepén, körülbelül félúton Új-Zéland és Hawaii között, már most is növekvő tengerszinttel és a korábbiaknál pusztítóbb viharokkal néz szembe. Az ország némileg magasabban fekszik, mint sok atoll-környezetbeli szomszédja, de még így is nagyon sebezhető az éghajlati hatásokkal szemben.

Alok Sharma, az ENSZ 2021-re tervezett Cop26-os éghajlat-változási csúcstalálkozójának elnöke több befektetést sürgetett az éghajlat-változási intézkedésekkel kapcsolatban, és azt mondta, hogy az az ezen intézkedésekre szánt trilliárd dolláros összegek biztosítása most kritikus fontosságú. Sharma sürgette a kormányokat, hogy minél gyorsabban reagáljanak az IPCC mai jelentésére, amely szerinte kijózanító felhívás lesz a világ vezetői számára, hogy sokkal gyorsabban cselekedjenek az 1,5 Celsius-fokos határérték betartása érdekében.

Kiemelt kép: Szamoa a Csendes-óceánban – Forrás Google Maps