Az építőiparban keletkezik a világ hulladékának mintegy harmada, így a tervezési folyamat az klímaváltozás csökkentésének kritikus eleme. Az épületek a világ szén-dioxid-kibocsátásának 40%-ához járulnak hozzá.  Egy nemrégiben végzett felmérés szerint a globális válaszadók 47%-a mondta, hogy a fenntarthatóság a prioritási lista élén áll.  A fenntartható épületek olyan jól megtervezett szerkezetek, amelyek figyelembe veszik a környezet igényeit. A fenntartható épületek elengedhetetlenek a klímaváltozás mérsékléséhez. Az ilyen szerkezetek előnyeinek megértésével az építők, a tervezők és a tulajdonosok egy jobb jövő megteremtésén dolgozhatnak. Az Earth.org magazin hat gazdasági és társadalmi előnyt gyűjtött össze a fenntartható épületek kapcsán.

A fenntartható épület 4 eleme:

1. A csapadékvíz kezelése

A csapadékvíz lefolyik a csatornákba és a csatornarendszerekbe, károsítva a természetes talajvízszintet. A megfelelő stratégiák enyhíthetik ezt a problémát. A csapadékvíz-kezelési módszerekkel felfogható a lefolyó víz, és lassan beépülhet a talajba, hogy feltöltse a talajvízszintet, csökkentve az árvízveszélyt.

2. Őshonos kertépítés 

Az épületek helyi növényekkel való körülültetése alacsony fenntartási igényű és fenntartható módja a tájépítésnek. A környező területről származó fák és növények már eleve jól bírják az éghajlatot, így nincs szükség plusz gondozásra és karbantartásra. Az őshonos növényekkel történő tereprendezés csökkenti a trágyázási és öntözési igényeket, csökkentve ezzel a vízfelhasználást, és kiküszöbölve, hogy káros vegyi anyagok kerüljenek a légkörbe és a vízkészletekbe.

3. Megújuló energia

Ha lehetőség szerint megújuló energiát használunk, csökkenthetjük a kibocsátást és a felesleges energiafelhasználást. A napenergiának két típusa van. Az aktív napenergia panelek segítségével hoz létre zártkörű megújuló energiaforrást, míg a passzív úgy irányítja az épületeket, hogy a lehető legtöbb napfényt kapja. Elnyelik, visszaverik és továbbítják a hőenergiát, szigetelve az épületet. A szélenergia a mozgó levegőt használja áramtermelésre. A nagy turbinák előnyösek lehetnek a vállalkozások és gyárak számára, a személyes ingatlanok tulajdonosai pedig egyedi turbinákat használhatnak. A maximális előnyök elérése érdekében a legjobb, ha az épületeket úgy tervezik, hogy a szél a lehető legnagyobb mértékben érje el őket, például védtelen síkvidéken vagy magasan fekvő területeken.

4. Zöld anyagok

A fenntartható anyagok a környezetbarát épületek létrehozásának másik szerves részét képezik. Jelentősen csökkenthetik az álló szerkezetek szén-dioxid-kibocsátását. Ilyen anyag például a bambusz, a cement, az újrahasznosított fa, újrahasznosított acél. A bambusz gyorsan növekszik és kevés feldolgozást igényel, így kiváló környezetbarát anyag. Erős és vonzó anyag a belső és külső terek számára. A maradék összetevők keverékéből készült különböző cementformák erősek és fenntarthatóak lehetnek. Az újrahasznosított fa régi elemeket hasznosít újra, hogy szilárd szerkezetet hozzon létre ahelyett, hogy a fák kivágásával károsítaná a környezetet. Az újrahasznosított fához hasonlóan az újrahasznosított acél is újrahasznosítja a már rendelkezésre álló erőforrásokat, és megakadályozza, hogy azok a hulladéklerakókban porosodjanak, és még több károsanyagot bocsássanak ki. Ezek az anyagok megelőzhetik az anyaggyártás környezeti hatásait, csökkentve a kibocsátást, az erdőirtást és a károsabb gyakorlatokat.

A fenntartható építés pozitívan befolyásolhatja a helyi, nemzeti és globális gazdaságot:

1. Csökkentett kibocsátás

A légkörbe kerülve a szén-dioxid felerősíti a természetes üvegházhatást, ami a globális hőmérséklet emelkedését okozza. A tisztább energiaforrások – például a megújuló energiaforrások – bevezetésével és az épületek tervezésén keresztül hatékonyabb rendszerek beépítésével az építők jelentősen csökkenthetik a szén-dioxid-kibocsátást. A légkörbe kerülő kibocsátások mennyiségének csökkentése – és így a probléma forrásánál történő kezelése – kevesebb pénzt és erőforrást igényel az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló stratégiák kidolgozásához. Ha a nagy létesítmények fenntarthatóvá válnak, a közösség tagjai nem szembesülnek annyi, a kibocsátások által okozott egészségügyi hatással, ami megtakarítást jelent az ellátási költségeken.

2. Fokozott termelékenység

A természetes fénnyel és a természet elemeivel körülvett alkalmazottak gyakran kevésbé stresszesek és produktívabbak. Ez létfontosságú szerepet játszik az üzleti versenyben és a kereslet-kínálatban. A vállalkozások a dolgozóikra támaszkodnak. A fenntarthatóan tervezett épületek növelhetik a munkamorált és energiával tölthetik fel őket.

3. Csökkentett építési költségek

Bár egyes költségek magasabbak lehetnek, a fenntartható épületek építésének és fenntartásának összköltségei alacsonyabbak, mint a hagyományos építési módszereké. Sok fenntartható épület részben vagy egészben máshol is elkészülhet, ami korlátozza a munkaterületen felhasznált erőforrásokat. A fenntartható épületek hosszú távon is nagyobb értéket képviselnek a hagyományos alternatívákhoz képest.

A fenntartható épületek társadalmi előnyei:

1. Fizikai egészség

A természet segíthet az embereknek a stresszoldásban, és a fenntartható épületek kialakítása megfelel ennek az igénynek. A természetes tereprendezés, a napfény és a zöld növényzet beépítésével az építészek és a tervezők olyan környezetet teremthetnek, amely csökkenti a vérnyomást és a szorongással összefüggő gyors szívverést. Ezek a környezetek növelhetik a fájdalomtűrést és oldhatják az izomfeszültséget. 

2. Mentális egészség

A fenntartható, természetes anyagok, mint a fa és a kő, csökkenthetik számos mentális állapot, köztük a depresszió, a szorongás és a poszttraumás stressz zavar hatásait. A kevesebb légszennyezés segíthet a lakosságnak könnyebben lélegezni és több időt tölteni a napfényben, ami által javulhat a hangulatuk, energiát nyerhetnek, és segíthetnek a stressz oldásában.

3. Oktatás

A fenntartható épületek kiváló lehetőséget nyújtanak a lakosság környezetvédelemmel kapcsolatos oktatására. A megújuló energiaforrásokkal, természetes anyagokkal és fenntartható gyakorlatokkal rendelkező létesítmények másokat is arra ösztönözhetnek, hogy otthonukat és vállalkozásukat környezetbarátabbá tegyék. 

Az eredeti cikk itt olvasható: https://earth.org/exploring-the-economic-and-social-benefits-of-sustainable-buildings/