Matt Haig könyve, az Éjféli Könyvtár nem klímaregény. Nem szól a klímaváltozásról, állatokról, természetről, helyette valami másról. Döntésekről. És z élethez való viszonyunkról. Hogy ne akarjunk más, jobb életet. Ne a mi lett volna ha kérdésen kattogjunk, hanem, értékeljük azt az életet amit élünk és éljük meg minden pillanatát.

A könyvet társszerkesztőnknek, Eszternek a CEU-n az egyik tanára ajánlotta nyári olvasmányként. Nem mint szakkönyvet, hanem mint egy lebilincselő, elgondolkodtató, de közben kikapcsolódásra alkalmas olvasmányt.

Mindannyian képzeltük már el az életünket másképp. Ha más döntést hoztunk volna az életünk egy adott szakaszában. Így van ezzel a főhős is. Lehetett volna rocksztár, olimpiai bajnok, anya… élhetett volna rengeteg másféle életet. Ő viszont nem élt a lehetőségeivel, így 35 éves korára azt érzi nem ért el semmit, nem ér semmit az élete. Egy késő este megpróbál öngyilkos lenni. Ám halál helyett egy könyvtárban találja magát, amelyben minden kötet az életének egy-egy olyan változatát képviseli, amelyben más-más döntéseket hozott. Milliónyi más élet tárul fel előtte, amit élhetett volna. És ezekbe az életekbe most beleléphet, ehhez nem kell mást tennie, mint kinyitnia a könyvet. Ha pedig számára jó életet talál, ott is maradhat. De vajon melyik a jó élet? És mitől jó az az élet? Hogyan tudjuk azt eldönteni úgy, hogy csak belelépünk?

Az ötlet alapja a sok világ elmélet, amelyben minden választásból és döntésből egy új univerzum virágzik ki. Matt Haig nem merül bele ennek magyarázatába, mert nem ez érdekli. Hanem, hogy ez milyen pszichológiai hatással van a főhősre, az élni akarására vagy éppen nem akarására.

A könyvben nincs sok szereplő, nincsenek mellékszálak. Egyenesen haladunk előre a történetben, Nórára, a főhősre fókuszálva. Közben olyan kérdésekkel találjuk szembe magunkat, hogy mi a legjobb, ami történhet az életünkben, és mi a legrosszabb? Min tudunk változtatni, és min nem? Ebben a tekintetben a könyv egy gyakorlat szembenézni a depresszióval, szorongással. Mégis, a könyvben előre haladva épp az ellenkezője történik velünk, boldogan ismerjük fel a hétköznapokban rejlő boldogságot. Ünnepeljük hétköznapi döntéseink által teremtett hétköznapi életünk szépségét és egyediségét.

Tökéletes olvasmány az ünnepekre bekuckózva egy bögre tea mellé, illetve karácsonyi ajándékként szeretteinknek a fa alá. A könyvet Magyarországon a Gabo Könyvkiadó adta ki.