Heves esőzések miatt Olaszországban kiterjedt áradások pusztítottak, amelyek legalább 13 ember halálát okozták, és ezreket kényszerítettek otthonaik elhagyására. A legsúlyosabban érintett terület az északi Emilia-Romagna régió, ahol a folyók gátjai átszakadtak és a vízfolyások kiléptek a medrükből, valamint földcsuszamlások torlaszolták el az utakat.

@anajiram_

Please pray for the people of Emilia Romagna hit by huge flooding, there have been some deaths, and thousands evacuated from their homes. It is still raining. Pray for their safety, pray for electricity and water for those without, for the emergency services and local councils doing everything in their power to clear roads and rescue people🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻#pray#italy#emiliaromagna#hepl#solidarity#rainingday#theworstdayever

♬ suono originale – Meteo & Radar

Az áradások 2023. május 16-án, hétfőn kezdődtek, és május 18-án, szerdáig tartottak. A leghevesebb esőzés Ravenna tartományban esett, ahol több mint 20 folyó áradt meg. Ravenna polgármestere, Michele de Pascale szerint az áradások az elmúlt évszázad legsúlyosabbjai voltak, amelyek nagymértékű károkat okoztak az ingatlanokban és az infrastruktúrában. Utakat mosott el a víz, hidak omlottak össze, házak és üzletek semmisültek meg. Több ezer embert evakuáltak otthonából, és még többen maradtak áram és víz nélkül. Az olasz kormány szükségállapotot hirdetett ki az érintett területeken. A hadsereget is bevetették, hogy segítsen a mentési és helyreállítási munkálatokban.

Az áradások okát még vizsgálják, de valószínűleg az éghajlatváltozás is szerepet játszik. Olaszországban az utóbbi években egyre több szélsőséges időjárási eseményt tapasztaltak, és a tudósok szerint ez a változó éghajlat jele. Az áradások emlékeztetnek az éghajlatváltozás veszélyeire. Egyúttal felhívás is a cselekvésre. Lépéseket kell tennünk kibocsátásaink csökkentése és az éghajlatváltozás hatásainak enyhítése érdekében. Ellenkező esetben a jövőben még több szélsőséges időjárási eseményre számíthatunk.

Lakosok és tisztviselők beszámolói

Az áradások pusztító hatással voltak az olaszországi emberekre. Sokan elvesztették mindenüket, és néhányan tragikus módon még a szeretteiket is.

„Mindent elvesztettem” – mondta egy nő, akit evakuáltak a ravennai otthonából. „A házamat, az autómat, az emlékeimet. Nem tudom, mihez fogok most kezdeni.”

„Olyan volt, mint egy háborús övezet” – mondta egy férfi, aki szemtanúja volt az áradásoknak Cesenában. „Autók borultak fel, fák dőltek ki, és emberek sikoltoztak. Soha nem láttam még ilyet.”

„Csak örülök, hogy életben vagyok” – mondta egy fiatal lány, akit Faenzában mentettek ki az otthonából. „Mindent elvesztettem, de még mindig itt vagyok.”

Az áradások Olaszország infrastruktúrájára is jelentős hatással voltak. Utakat mosott el a víz, hidak omlottak össze, otthonok és üzletek semmisültek meg.

„A károk kiterjedtek” – mondta Ravenna polgármestere, Michele de Pascale. „Évekbe fog telni az újjáépítés.”

Az olasz kormány szükségállapotot hirdetett az érintett területeken. A hadsereget is bevetették, hogy segítsen a mentési és helyreállítási munkálatokban.

„Mindent megteszünk, amit csak tudunk, hogy segítsünk az árvíz sújtotta embereken” – mondta Mario Draghi miniszterelnök. „Nem hagyjuk magukra őket.”

Elmarad a Forma-1-es nagydíj

Az áradások miatt elmarad a Forma-1-es nagydíj, amelyet május 22-én, vasárnap rendeztek volna Imolában.

„Mélységesen elszomorítanak minket az Emilia-Romagna régiót sújtó áradások” – mondta Stefano Domenicali, a Forma-1 vezérigazgatója. „Gondolataink az áldozatokkal és családjaikkal vannak. Továbbra is szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet, és amint lehetséges, további friss hírekkel szolgálunk.”

A Forma-1-es nagydíj, amelyik talán az egyik legszennyezőbb verseny, elmaradása súlyos csapást jelent a régió gazdaságára. A verseny jelentős turisztikai látványosság, és évente több millió eurós bevételt hoz.

„Ez pusztító csapás a térségünkre” – mondta Imola polgármestere, Marco Panieri. „A Forma-1-es nagydíj a közösségünk egyik fő bevételi forrása. De most mindent megteszünk, amit csak tudunk, hogy segítsünk az árvízkárosultaknak, és hogy újjáépítsük gazdaságunkat”.”

A régió jövője bizonytalan. Az áradások nagymértékű károkat okoztak az ingatlanokban és az infrastruktúrában, és az újjáépítés évekig fog tartani. Az olasz kormány szükségállapotot hirdetett ki az érintett területeken, és a hadsereget is bevetették, hogy segítsen a mentési és helyreállítási munkálatokban.

@skynews

This weekend’s #EmiliaRomagna #GrandPrix has also been called off due to #dangerous #floods in Italy. Officials say at least nine people have been killed and more than 10,000 have been evacuated from their homes Watch more:@Sky News

♬ original sound – Sky News

A tisztviselők szerint a régiónak jobb árvízvédelmi intézkedésekbe kell beruháznia a jövőbeni katasztrófák elkerülése érdekében. Azt is hangsúlyozzák, hogy a régiónak is többet kell tennie az éghajlatváltozás hatásainak enyhítése érdekében, amely valószínűleg szerepet játszott a közelmúltbeli áradások kialakulásában.

A régió lakói eltökéltek az újjáépítésben, és a nemzetközi közösség támogatását kérik. Segítségre van szükségük otthonaik és vállalkozásaik újjáépítéséhez, és segítségre van szükségük az éghajlatváltozás hatásainak enyhítéséhez.