Elítéltek egy földtulajdonost a védett Lugg folyó egy 1,5 km hosszú szakaszának elpusztítása miatt az Egyesült Királyságban, Herefordshire-ben. John Price nehézgépeket, többek között buldózereket és kotrógépeket használt a folyó kotrására és újraprofilozására, tönkretéve a folyó medrét és partjait, több szabályozást is megszegve. A károkozás több száz fajt, köztük vidrákat, jégmadarakat, lazacokat, fákat, vízi növényeket és gerinctelenek életterét érintette, elpusztítva élőhelyeiket. A Lugg folyó különleges tudományos jelentőségű területnek (SSSI) minősül, 121 folyami növényfajjal, amelyek gerinctelenek, halak és madarak számára biztosítanak élő – és szaporodóhelyet. A károk teljes helyreállítása várhatóan évtizedekig tart.

A Lugg folyó a természetkárosítás után

A Price elleni jogi eljárást a Natural England és a Környezetvédelmi Ügynökség indította el, miután a munkálatok által okozott környezeti károkat 2020-ban és 2021-ben közösen és mélyrehatóan megvizsgálták. A kár a szervezetek által látott „legsúlyosabb folyóparti pusztítás”, és az első büntetőeljárás a vízgazdálkodási szabályok alapján.

Price-t 12 hónap börtönbüntetésre ítélték, és 600 000 font (253.000.000 Ft) ügyészségi költség megfizetésére kötelezték. Emellett három évre eltiltották bármely korlátolt felelősségű társaság igazgatói tisztségétől, és az 1981. évi Wildlife and Countryside Act alapján helyreállítási végzést rendeltek el, amely kötelezi Őt, hogy több intézkedést hajtson végre a folyó helyreállítása érdekében.

Emma Johnson, a Natural England területi vezetője elmondta, hogy a Lugg folyó pusztulása kritikus hatással volt a folyóban élő fajok sokszínűségére és populációjára. A Lugg folyó az Egyesült Királyság egyik legikonikusabb folyója, és ezt a szándékos pusztítást látni nagyon lesúlytó volt. Hozzátette, hogy biztosítani akarják, hogy az elkövető megtegye a szükséges intézkedéseket, amelyek reményeik szerint idővel visszaállítják a folyó e közkedvelt szakaszának korábbi állapotát.

A Lugg folyó a természetkárosítás előtt

Martin Quine, a Környezetvédelmi Ügynökség Herefordshire-i helymenedzsere elmondta, hogy a folyópartok lerombolása egyáltalán nem megfelelő árvízkezelési eljárás. Ehelyett a földtulajdonosoknak mindig szorosan együtt kell működniük a Környezetvédelmi Ügynökséggel a folyók kezelésében, hogy megállapodjanak a földtulajdonosok és a környezet számára egyaránt legjobb megoldásokról. A Lugg, mint kijelölt SSSI, a legmagasabb szintű környezetvédelmi védelemben részesül. Az SSSI-ket vagy bármely vízfolyást érintő munkálatokat úgy kell elvégezni, hogy az védje a környezetet, és ne okozzon semmilyen káros hatást az árvízhelyzettel kapcsolatban. Ilyen munkálatokat csak a Környezetvédelmi Ügynökség engedélyének megszerzése után lehet végezni. (gov.uk)

Kiemelt kép: Lugg folyó – fotó: Jonathan Billinger