Az Environmental Science and Technology című folyóiratban megjelent tanulmány arról számol be, hogy mikroműanyagokat találtak szívműtéten átesett emberek szívében. A mikroműanyagok nagyon apró, 5 milliméternél kisebb műanyagdarabok. 

A tanulmányhoz a pekingi Capital Medical University, a Kínai Orvosi Tudományos Akadémia és a Pekingi Unió Orvosi Főiskolájának csapata lézeres közvetlen infravörös kémiai képalkotó rendszerrel és pásztázó elektronmikroszkópiával vizsgálta meg 15 szívműtéten átesett beteg szívéből vett mintákat. Hat minta a szívburokból, tizenegy minta a szívburok körül elhelyezkedő zsírszövetből, és hat minta a szívburok és a szív között elhelyezkedő zsírszövetből származott. Megvizsgáltak továbbá három mintát a szívizomból és öt mintát a bal pitvari függelékből. A kutatócsoport kilencféle mikroműanyagot talált ötféle szövetben, a legnagyobb darab 469 μm átmérőjű volt. Mindezek mellett kilencféle mikroműanyagot találtak a betegek vérmintáiban a műtét előtt és után is. A kutatók például találtak poli(metil-metakrilátot), ami jellemzően a plexiüvegben található, a bal pitvari függelékből, az epikardiális zsírszövetből és a perikardiális zsírszövetből vett mintákban. 

Műanyag vesz körül minket, olyan helyeken is, ahol nem is gondolnánk. Ez a műanyag a környezetünk számos részén felhalmozódhat, beleértve az ivóvizet és az ételt. A mikroműanyagok veszélye nem ismeretlen, illetve az sem, hogy az ételeken keresztül az emberi szervezetbe is bekerül. Korábbi tanulmányok találtak már mikroműanyagokat az emberi székletben, tüdőben és méhlepényben. Most találtak azonban először az emberi szívben mikroműanyagot, ami azt feltételezi, hogy az ilyen műanyagdarabok az egész testünkbe eljuthatnak. 

Az még nem teljesen egyértelmű, hogy a mikroműanyagok milyen hatással vannak az emberi egészségre, viszont állatokra gyakorolt hatásáról már jelentek meg tanulmányok.  A Proceedings of the National Academy of Science című folyóiratban közzétett tanulmány például megállapította, hogy a mikroműanyagok kárt tehetnek az osztrigák szaporodásában. Az Environmental Science and Technology című szaklapban megjelent tanulmány a mikroműanyagok vízibolhákra gyakorolt hatásáról írt, miszerint ezek a kis rákfélékmegváltoztatták úszási viselkedésüket és fejlődésüket.