2018 eleje óta drámaian megnövekedett a fák pusztulása a német erdőkben egy sor természeti katasztrófa, például a havazás, a téli viharok, a szárazság és a kéregbogárfertőzés miatt. Már több mint 100 millió érett fa pusztult el, és több millió fiatal növény kiszáradt, ami aggodalomra ad okot az erdészek, erdőtulajdonosok és természetbarátok körében. Az erdők már csaknem két éve szélsőséges éghajlati stressznek van kitéve, és az erdészek állandó válsághelyzettel küzdenek – írják közleményükben. Az Országos Erdészeti Egyesület az erőfeszítések összpontosítására és fokozására szólít fel, azonnali cselekvést sürgetve mind a szövetségi, mind az állami kormánytól.

A szövetség egy úgynevezett „Carlowitz-terv” néven ismert stratégiai intézkedéscsomagot javasol az erdők, mint az emberiség életének és örökségének fontos rendszerszintű alapját képző egység teljeskörű védelmére.

A legjelentősebb érintett fafajok a fenyő és a réz bükk, amely a német erdők fő lombhullató fája. A bükk különösen fontos, mivel ez az a természetes fő fafaj, amelyre az erdészek az elmúlt évtizedekben a klímastabil erdőkben támaszkodtak. Emellett két másik kritikus jelentőségű fafaj, az szilfa és az kőris fa, gombabetegségek miatt számos erdőben szinte teljesen eltűnt. Hasonló a helyzet a juhar esetében is, ami a jövőben negatív hatással lehet a biológiai sokféleségre és az erdőgazdálkodási lehetőségekre.

Miközben az erdészek az elmúlt két évben az eddig okozott károk felszámolásával voltak elfoglalva, nem tudtak a klímastabil erdők fejlesztésének alapvető feladatára összpontosítani, mivel az elmúlt 20 évben drasztikusan kevés emberrel dolgoztak. A jelenlegi erdészeti munkaerő körülbelül 50%-kal csökkent, ami lehetetlenné teszi számukra a helyzet ellenőrzését.

Julia Klöckner szövetségi erdészeti miniszter nemrégiben egy hatalmas erdőtelepítési programot jelentett be, amely az ETH Zürich által készített tanulmány eredményein alapul. Az Országos Erdészeti Egyesület sürgeti a kormányt, hogy ezt a kijelentést haladéktalanul ültesse át konkrét tettekbe, biztosítva a szükséges pénzügyi és személyi forrásokat.

Az erdő nemcsak az éghajlatváltozás áldozata, hanem döntő fontosságú annak hatásainak enyhítésében is. Élő napenergia-tárolóként jelentős CO2-nyelő. Az 1980-as évek német erdőgazdálkodása megmutatta, hogy a felelős és célzott környezetvédelmi politika segíthet megelőzni az előre jelzett károkat.