Súlyos olajszivárgási eseményt jelentettek, vasárnap Dorset Poole kikötőjében miután egy olajszivárgás miatt mintegy 200 hordónyi, úgynevezett tartályfolyadék szivárgott a területre. A helyszínen, amely kivételes tudományos érdeklődésre tart számot a sokszínű vadvilága miatt, a hatóságok, arra kérték a lakosságot, hogy a helyzet rendezéséig ne használják a vizet és ne menjenek a strandokra.

A szivárgás a Perenco gázipari vállalat által üzemeltetett, az Owers öböl alatt húzódó csővezetéknél történt, és körülbelül 85%-ban víz és 15%-ban olaj szivárgását eredményezte. A Perenco közölte, hogy a folyadéknak csak egy kis része jutott ki a szabadba, és egy részét vasárnap késő estére már visszanyerték.

Bár a 15% olaj kevésnek tűnhet, a 200 hordónyi anyagból ez még mindig 30 hordót jelent, ami jelentős mennyiség, ezért a szivárgás mindkét oldalán gátakat helyeztek ki a szennyezés minimalizálása érdekében. A Perenco biztosította a hatóságokat, hogy a vezeték leállítása után nem áll fenn a további szivárgás veszélye.

Franck Dy, a Perenco UK Wytch Farm vezérigazgatója szerint teljes körű vizsgálatot indítanak annak kiderítésére, hogy mi történt a poole-i kikötőben. A Környezetvédelmi Ügynökség szóvivője elmondta, hogy támogatják a kikötői hatóságot és más partnereket az incidenssel kapcsolatban, amely jelentős aggodalomra ad okot, tekintettel arra, hogy a kikötő különleges tudományos értékű helyszín. Philip Broadhead, Bournemouth, Christchurch és Poole tanácsának vezetője azt mondta, hogy „minden érintett partnerügynökség” dolgozik az incidens kezelésén. Hangsúlyozta „Természetesen rendkívül kiábrándító hallani erről az eseményről, és bár később lesz idő az érzelmekre és a vizsgálatra, most arra kell összpontosítanunk, hogy biztosítsuk, hogy enyhíteni tudjuk a helyzet hatásait.”

Az ehhez hasonló incidensek emlékeztetnek annak fontosságára, hogy az olaj- és gázipari műveletekben részt vevő valamennyi fél megfelelő biztonsági intézkedéseket alkalmazzon és tartson be. Bár még korai lenne megmondani, hogy mi vezetett ehhez a konkrét incidenshez, fontos, hogy a vállalatok továbbra is éberek maradjanak a megelőzésére irányuló erőfeszítéseikben.

Az eset rávilágít továbbá arra, hogy a különleges tudományos érdeklődésre számot tartó helyszínek mennyire érzékenyek az ilyen szennyezésekre. Ezek a területek gyakran törékeny ökoszisztémáknak és veszélyeztetett fajoknak adnak otthont, és bármilyen szennyezésnek hosszú távú és messzemenő következményei lehetnek. Ezért létfontosságú, hogy a hatóságok továbbra is megtegyenek minden szükséges lépést annak érdekében, hogy megvédjék ezeket a területeket a károktól. (The Guardian)

Kiemelt Kép: Olajszennyezés a tengerparton – Fotó: Tonia Kraakman