Ahogy közeledik a húsvét, sokan gondolják, hogy szép ajándék lenne egy kis állat, mint például egy nyuszi. Azonban, többen elfelejtik, hogy ezek a kis kedvencek nem ajándéktárgyak, nem lehet letenni őket a polcra miután már meguntuk őket, hanem élő, lélegző, érző lények, akik velünk örülhetnek, és nekünk okoznak örömet, de akik ugyanakkor ugyanúgy éreznek fájdalmat, stresszt, szomorúságot, lehetnek egyedül, fáradhatnak el, betegedhetenek meg, mindezt egy nagyjából 6-13 éves távon. Szükségük van megfelelő gondozásra, táplálásra és odafigyelésre. Ami a nyulak esetében még nehezebb is lehet, és sokkal több elfoglaltságot jelent, mint egy kutyánál, vagy egy macskánál, és szinte biztos, hogy többe is kerül az ellátása. És amikor az emberek erre rájönnek, akkor gyakran elkövetik azt a, még a vásárlásnál is nagyobb hibát, hogy különböző, nagyon kegyetlen módon megszabadulnak a nyuszitól. (És igen, az, hogy kirakom őt a mezőre, ugyanakkora kegyetlenség, mint ha megölném őket, mert gyakorlatilag ott sincsen semmi esélyük az életben maradásra.) Vagy a másik rossz választás, hogy nem törődnek vele, amibe a nyuszi jóval a várható élettartama előtt belehal.

Azért, hogy mindezt felelős módon át tudják gondolni, a Greenside Podcast segítségül hívta a nyuszigondozás és ellátás egyik szakértőjét a Tüskevár Állatklinikáról, hogy elbeszélgessünk vele arról, hogy milyen buktatók és nehézségek várnak egy jövendőbeli nyúltulajdonosra, miért nem ajánlott ez az állat egy kisgyerek mellé, csak szigorú szülői felügylet mellet.

Nekünk gyakorlott nyuszitartóként még egy megjegyzésünk is van ehhez a témához. Gyakran esnek az emberek abba a hibába, hogy azt hiszik, hogy ha veszenek egy nagyfülűt, akkor nekik lesz egy nyuszijuk. Ennél nem is tévedhetnének nagyobbat. Ha befogadunk egy nyulat, akkor ezzel ellentétben a nyúszinak lesz egy (vagy több) embere 🙂

HALLGASSA MEG AZ APPLE PODCASTS-ON!

LINK MÉG NEM ÉL!