Minden idők legmagasabb szintjét érte el az üvegházhatást okozó gázok globális kibocsátása – írja online felületén a One Green Planet. Ez az érték természetesen azonnali tiltakozást és aggodalmat váltott ki a tudósok körében, figyelmeztetve, hogy a világ épp egy „példátlan” globális felmelegedés közvetlen veszélyével néz szembe. A szén-dioxid (CO2) azon mennyisége, amelyet az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés meghaladása nélkül lehet kibocsátani, az úgynevezett „szén-dioxid-keret” gyorsan fogyatkozik. Az Earth System Science Data című folyóiratban közzétett legújabb kutatások szerint körülbelül 250 milliárd tonna CO2 maradt ebben a költségvetésben, ami jelentős csökkenést jelent a néhány évvel ezelőtti 500 milliárd tonnás becsléshez képest.

Ha az üvegházhatású gázok jelenlegi, körülbelül 54 milliárd tonnás éves kibocsátási üteme változatlanul fennmarad, még az évtized vége előtt kimerítjük a szén-dioxid-keretet. Piers Forster, a tanulmány vezető szerzője és a Priestley Centre for Climate Futures igazgatója hangsúlyozza a jelenlegi évtized kritikus jellegét az éghajlatváltozás szempontjából, szerinte: „A most meghozott döntések hatással lesznek arra, hogy mennyire fog emelkedni a hőmérséklet, és ennek következtében milyen mértékű és súlyosságú hatásokat fogunk tapasztalni”.

Bár az üvegházhatású gázok kibocsátása a Covid-19 2020-as zárlatai alatt átmenetileg csökkent, azóta ismét emelkedő pályára állt. Ahhoz, hogy a 1,5 Celsius-fokos határon belül maradjunk, 2030-ig közel felére kell csökkentenünk az üvegházhatású gázok kibocsátását, 2050-re pedig nettó nulla kibocsátást kell elérnünk. Tekintettel azonban a kibocsátások folyamatos növekedésére, a csökkenés ütemét jelentősen fel kell gyorsítani ahhoz, hogy ezt a kulcsfontosságú célt elérjük.

A borús kilátások közepette azonban még mindig van remény és lehetőség a közös cselekvésre. Minden egyes embernek lehetősége van arra, hogy hozzájáruljon az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez azáltal, hogy csökkenti szénlábnyomát, fenntartható életmódot folytat, és környezetbarát politikákat támogat. Majid Al Suwaidi, a Cop28 főigazgatója hangsúlyozza a kollektív megközelítés szükségességét: „Egyenként nem tudjuk megoldani a problémát. Kollektívan kell megoldanunk”. (One Green Planet)