A nemzetközi IEEFA új jelentése szerint a meglévő CCS, vagyis szén dioxid megkötő és raktározó projektek nem hatékonyak, de az ipari szereplők ezzel szemben azt állítják, hogy a szén dioxid-megkötési projektek jelentős kibocsátás-megtakarítást eredményezhetnek, ha hatékony szakpolitikai keretrendszer van érvényben.

Az Energiagazdasági és Pénzügyi Elemző Intézet (IEEFA) új jelentése szerint számos vezető szén dioxid-megkötő és -tároló (CCS, CCUS) projekt nem teljesít megfelelően. nem minősül „klímamegoldásnak”.

A nemrégiben közzétett új jelentés 13 nagyszabású CCS- és CCUS-projektet vizsgált meg világszerte a földgáz-, az ipari és az energiaágazatokban, hogy értékelje előzményeiket, gazdaságosságukat és eddigi teljesítményüket. A „Szén dioxid-leválasztás lényege és a tanulságok levonása” címet viselő jelentés arra próbál választ adni, hogy a CCS és a CCUS projektek csupán gazdasági érdekből, a fosszilis tüzelőanyagok élettartamának meghosszabbítását célzó projektek, ahogyan azt az iparág kritikusai állítják, vagy pedig „csodaszernek” tekintendő megoldások, amelyek segíthetnek megelőzni a legrosszabb előre jelzett éghajlati hatásokat.

Az elemzés megállapította, hogy a nem hatékony CCS, CCUS projektek száma világszerte „jelentősen” meghaladja a sikeres projektekét, ráadásul sok projektet akadályoznak a nem túl hatékony szabályozási keretek és az elégtelen technológia. Az elemzett projektek a világ jelenlegi működési kapacitásának mintegy 55 százalékát teszik ki. A tanulmány szerint a 13 projektből hét elégtelennek bizonyult, kettő kudarcot vallott, egyet pedig 2020-ban felfüggesztettek.

A jelentés a környezetvédelmi csoportok körében széles körben elterjedt aggodalmakkal is egybecseng, miszerint a nem hatékony CCS-projekteket a fosszilis tüzelőanyag-infrastruktúrába történő új beruházások igazolására használják, amelyek alááshatják a globális éghajlati célok teljesítését.

A CCS-iparág azonnal reagált is a jelentésre, azt állítva, hogy a globális CCS-projektek első hullámával kapcsolatos, jól dokumentált kihívásokat sikerült leküzdeni, és ismételten figyelmeztetett arra, hogy a szén dioxid-leválasztási technológia nélkül továbbra is rendkívül nehéz lesz számos nehézipari ágazat szén dioxid-mentesítését megoldani.

Kiemelt kép: Ipari szennyező – veeterzy