Japán partjainál tömeges halpusztulás történt, amelynek okát a szakértők még mindig nem tudják megmagyarázni – jelentette a brit The Guardian online lap. Az esetek közül a legnagyobb Hokkaido szigetén, Hakodate kikötőjének közelében történt, ahol becslések szerint 1200 tonna szardínia és makréla lebegett a tenger felszínén, egy több mint egy kilométer hosszú ezüstös takarót képezve.

A helyi halászok aggodalmukat fejezték ki a történtek miatt. „25 éve dolgozom itt, de ilyet még sosem láttam,” nyilatkozta egy halász a Mainichi Shimbun-nak. „Csak tavaly kezdtünk el a Sappát (japán skálás szardíniát) halászni Nakiriben. Ez arra utalhat, hogy változik a tengeri ökoszisztéma.”

Szakértők szerint a vándorló halak azért ragadhattak az érintett területen, mert ragadozó halak, mint például a sárgafarkú fattyúmakréla , üldözésük során kimerítették őket és így a szűk területen elpusztultak. Másik magyarázat lehet a vízhőmérséklet hirtelen esése, ami sokkot okozhat a halaknak.

A japán kormány határozottan visszautasította a brit Daily Mail jelentését, amely a jelenséget a Fukusima Daiichi atomerőmű kezelt vízének óceánba engedésével hozta összefüggésbe. Az atomerőmű által a Csendes-óceánba bocsátott víz trícium nevű radioaktív izotópot tartalmaz, de az IAEA szerint a víz kiengedése „elhanyagolható sugárzási hatással van az emberekre és a környezetre”.

A japán halászati ügynökség képviselője az Asahi Shimbun-nak azt mondta: „Aggódunk az alaptalan információk terjedése miatt”. „A Fukusima erőműből kiszivattyúzott víz eddigi vizsgálatai során semmilyen rendellenességet nem találtak,” – tettek hozzá.

Hakodate városi tisztviselői arra kértek mindenkit, hogy ne fogyasszanak a partra vetett halakból, mivel nem ismert, milyen körülmények között kerültek oda. „Nem ajánlom, hogy megegyék őket,” mondta Takashi Fujioka, egy halászati kutató. (The Guardian)