Nagyszerű megoldást találtak a brit téglagyártók a fecskék számának drasztikus csökkenése ellen. Olyan fecsketéglákat gyártanak, amelyek megoldást kínálnak a fészkelőhelyek elvesztésére a felújítások és új épületek építésekor. A fecsketéglák pont azok, amiknek képzelnénk őket: olyan üreges téglák, amelyek otthont adhatnak a fecskéknek, miközben az épület részét is képezik. Ráadásul ezek a vándormadarak befogadására tervezett téglák egyre népszerűbbek hatékonyságuk, alacsony karbantartási igényük és a brit építési szabványokkal való kompatibilitásuk miatt. Létezik egy petíció az is az országban, ami azt célozza, hogy tegyék kötelezővé a fecsketéglákat az új lakások építése esetén, amit egyre többen támogatnak.

A fecskék eltűnése:

Az Afrikából az Egyesült Királyságba tartó, hihetetlen erőfeszítéssel járó vándorlásaikról ismert fecskék populációja 1995 és 2018 között 58%-kal csökkent. A csökkenéshez hozzájáruló tényezők közé tartozik a régi épületekben található fészkelőhelyek eltűnése és az új épületek kialakítása miatti, megfelelő fészkelőhelyek hiánya. Emellett a rovarpopulációk zuhanása is tovább súlyosbította a problémát. A fészkek elvesztése kritikus problémává vált, de erre egyszerű megoldás létezik a fecsketéglák és dobozok formájában.

A fecske téglák funkcionalitása és kialakítása:

A fecsketéglák ideális fészkelési lehetőséget jelentenek a fecskék számára, mivel tökéletesen illeszkednek a falakba, hűvös környezetet biztosítva a madarak számára, bárminemű karbantartás nélkül. Ezek a téglák, amelyet körülbelül 30 éve fejlesztenek, ma már különböző modellekben kaphatók, az ára átszámítva 6500 és 76000 forint között mozog. Megfelelnek a belső beépített fészekaljakra vonatkozó brit szabványnak, mivel az RSPB-vel (Royal Society for the Protection of Birds) és a házépítő iparral együttműködve fejlesztették ki őket.

Az egyik ilyen termék, például a Manthorpe Building Products által tervezett tégla bejárati alagútjában a gyors leszállást segítő tapadó felületet, a fészeképítést megkönnyítő homorú padlót, belső vízelvezető csatornákat és a fészekszerkezetépítést segítő füleket helyeztek el. A 3D-s prototípusok kiterjedt tesztelésével a végleges kialakítást úgy optimalizálták, hogy az megfeleljen mind a házépítők, mind a fecskék igényeinek.

Az Ibstock, a fecsketéglák másik gyártója szintén jelentős lépéseket tett a prototípus javítása terén. Miután felfedezték, hogy egyes kőművesek rosszul, fejjel lefelé szerelik be a téglákat, ami csapdába ejtheti a fecskefiókákat, az Ibstock elkezdte a téglákat átlátszó „felső” jelöléssel lefújni, és egy fészkelőpárkánnyal egészítette ki, hogy megakadályozza a tojások kigurulását.

Telepítés és utólagos felszerelés:

A fecsketéglákat általában új építkezések vagy nagyobb felújítások során telepítik. Ám a meglévő falak utólagos felszerelése is lehetséges. Az Action for Swifts (egyfajta fecsekevédők szövetsége) alapítója, Dick Newell kifejezetten utólagos felszerelésre fejlesztette ki az úgynevezett S téglát, amely 2020 óta, a több mint 3000 eladott darabjával egyre népszerűbbé vált. Ahhoz, hogy a fecskepopuláció visszaálljon a korábbi szintre, a szakértők becslése szerint legalább 250 000 fecsketéglára és -dobozra van szükség.

A Fecske Téglák előnyei és széles körű alkalmazhatósága:

A Fecske téglák nem csak a kertvárosi területekre korlátozódó előnyöket nyújtanak, így a városi területeken is értékes eszközzé válhatnak. Dr. Guy Anderson, az RSPB vonuló madarakkal foglalkozó programjának vezetője hangsúlyozza, hogy a fecskék nagy távolságokat képesek megtenni rovarok táplálékának felkutatására, és ehhez csak egy megfelelő fészkelőhelyre van szükségük. Továbbá, ha a fecskék nem foglalják el a téglákat, azok akkor is otthont adhatnak más fajoknak, többek között a molnárfecskéknek, a seregélyféléknek, a cinkéknek és a házi verébnek.

Sikertörténetek és a nemzeti stratégia szükségessége:

Számos sikertörténet bizonyítja a fecsketéglák pozitív hatását. A dél-cambridgeshire-i Windmill Estate például 2009 óta több mint 250 fecsketéglát és -dobozt helyezett el, a Barratt Developments pedig 2016 óta több mint 4000 fecsketéglát épített be új lakásfejlesztései során az épületekbe, és 2025-ig további 7000-et tervez felhasználni. A Swift Local Network csoport szerint legalább 68 helyi önkormányzat városfejlesztési terve tartalmaz rendelkezéseket a fészkelődobozok vagy fecsketéglák elhelyezéséről. Brighton and Hove-ban, ahol a városi tanács előírta, hogy az új épületekbe fecske-téglákat kell beépíteni, már legalább 130-at helyeztek el városszerte. A pozitív fejlemények ellenére a kampányolók szerint a fecsketéglák elhelyezése továbbra sem éri el a szükséges mértéket, és nemzeti stratégiára van szükség. A pártolók, köztük Hannah Bourne-Taylor, aki a fecsketéglák kötelezővé tételét célzó petíciót kezdeményezte az Egyesült Királyságban, hangsúlyozzák, hogy egy ilyen politikai döntés hozzájárulhatna a kormány biodiverzitási céljainak eléréséhez. Bourne-Taylor hangsúlyozza, hogy a fecskék nemcsak a biológiai sokféleség szempontjából fontosak, hanem a természet összetartozásának erőteljes szimbólumai is, és elvesztésüknek messzemenő következményei lennének.

Szeretnénk arról beszámolni, hogy Magyarországon is található megoldás a fecskék fészkelésének ilyen, épületekbe építhető segítésére, de itthon csupán mű fecskefészkeket találtunk, amelyeket kis kézügyességgel, magunknak kell gipszből összeállítani. Ezek szakszerű kihelyezéséről a Magyar Madártani Egyesület honlapján is lehet olvasni.

Kiemelt kép: Fecske a fecsketégla előtt – fotó: XJochemx . nl