A múlt hónapban India, amely a világ legnagyobb rizsexportőre, bejelentette a nem basmati fehér rizs kivitelének tilalmát, hogy ezzel próbálja csillapítani az emelkedő hazai árakat és biztosítani az élelmezésbiztonságot, számol be a CNN. India ezt követően további korlátozásokat vezetett be rizsexportjára vonatkozóan, többek között 20%-os vámot vetett ki az előgőzölt rizs kivitelére. A tilalom nem vonatkozik a basmati rizsre, amely India legismertebb és legjobb minőségű fajtája. A nem basmati fehér rizs azonban az export mintegy 25%-át teszi ki.

Mindennek oka, hogy Észak-Indiát szakadó esőzések sújtották Észak-Indiát, a rizspalánták július óta víz alatt állnak, földcsuszamlások és hirtelen áradások söpörtek végig a térségen. A nyári vetés jellemzően júniusban kezdődik, amikor a monszun esőzések várhatóan megkezdődnek, a Reuters szerint a nyári szezon adja India teljes rizstermésének több mint 80%-át. Idén azonban a monszun késői érkezése június közepéig nagy vízhiányt okozott. Amikor az esőzések végül megérkeztek, az ország nagy részét eláztatták, és árvizeket idéztek elő, amelyek jelentős károkat okoztak a termésben. Számos gazdának a teljes termése kárba veszett. 

Az exporttilalom hirtelen bejelentése pánikvásárlást váltott ki az Egyesült Államokban, amit követően a rizs ára az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint közel 12 éves csúcsra emelkedett. Mindez a globális élelmiszer-inflációtól való félelmet váltott ki. Nepálban a helyi média beszámolói szerint a rizs ára azóta ugrott meg, hogy India bejelentette a tilalmat, Vietnamban pedig a vámhatóság adatai szerint több mint egy évtizede nem volt ilyen magas a rizs ára. Thaiföldön, amely India után a világ második legnagyobb rizsexportőre, a Thai Rizsexportőrök Szövetségének adatai szerint a belföldi rizs ára is jelentősen megugrott az elmúlt hetekben. Több rizsfüggő ország sürgős mentességet kért a tilalom alól.

Világszerte több mint hárommilliárd ember él alapvető élelmiszerként a rizstől, és India a globális rizsexport mintegy 40%-ához járult hozzá. Közgazdászok szerint a tilalom csak a legújabb lépés a globális élelmiszer-ellátás megzavarására, amelyet az ukrajnai orosz invázió, valamint az olyan időjárási események, mint az El Niño, megnehezítettek.

Nem India az első ország, amely betiltotta az élelmiszerexportot, hogy biztosítsa a hazai fogyasztás elegendő ellátását. Mivel azonban a lépés mindössze egy héttel azután történt, hogy Oroszország kilépett a fekete-tengeri gabonamegállapodásból, amely lehetővé tette az Ukrajnából származó gabona exportját, hozzájárult a globális aggodalmakhoz a gabonafélék elérhetőségével kapcsolatban, és ahhoz, hogy milliók éheznek-e majd.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a korlátozások feloldására ösztönözte Indiát. A közgazdászok attól tart, hogy a tilalom miatt a világpiac a rivális beszállítók hasonló intézkedéseire készül. A legnagyobb veszélyben a döntés miatt az élelmiszerimportáló országok, a nyugat-afrikai országok vannak, ahol szakemberek szerint az élelmiszerbiztonság további veszélyei kiszámíthatatlan helyzetet teremthetnek.