Ezt állítja a Science magazin egy kutatásra hivatkozva. Mint írják, Tikal ősi városának egyik víztározója zeolit nyomokat tartalmaz, ami egy vulkáni ásványt, amelyet ma is használnak a szennyvíz derítésére és szűrésre.

Tikal maja városa híres a magasba törő palotáiról és templomairól. De Tikalt valami más is különlegessé tette: a víztisztító rendszere, amely a legkorábbi ismert ilyen jellegű rendszer. A kutatók nemrégiben felfedeztek egy vulkáni ásványt, amely Tikal egyik legnagyobb víztározójában mikrobákat és nehézfémeket fogott fel. Mivel az anyag a közelben nem található, a lelet tervezett szűrő jelenlétére utal.

Kapcsolódó cikk

A felfedezés ellentmond annak a régóta fennálló elképzelésnek, hogy az ókori világ technológiai képességei olyan helyekre koncentrálódtak, mint Görögország, Róma, Egyiptom és Kína – mondja a tanulmány társszerzője, Kenneth Tankersley, a Cincinnati Egyetem (UC) régész-geológusa. „Ami a víztisztítást illeti, a maják évezredekkel előrébb jártak”.

A vízszűrés azért volt fontos Tikal lakóinak mert meg kellett küzdeniük a nagyjából novembertől áprilisig tartó száraz évszakkal. A víz tárolása víztározókban volt  lehetséges, de ennek a víznek ihatónak kellett lennie – mondta Lisa Lucero, az Urbana-Champaign-i Illinois Egyetem régésze, aki nem vett részt a kutatásban. „A víz tisztán tartása kritikus fontosságú volt”.

A kutatók közelebbről is megnézték a víztározó alján lévő üledékeket. Az ősi szűrőre utaló első nyomot a kvarckristályok felfedezése jelentette. A tudósok négy különböző, egyenként néhány centiméter vastagságú, barnás, milliméteres kristályokból álló réteget találtak. (Az ilyen homokméretű szemcsék alkalmasak a víz szűrésére, de nem fognak el minden káros mikrobát.) Ezután a kutatók részletesebben megvizsgálták a kvarcot, és felfedezték, hogy még kisebb „zeolitok” kristályai tarkítják. Ez a fajta vulkanikus ásványi anyag képes megtisztítani a vizet azáltal, hogy porózus szerkezetében csapdába ejti mind a mikrobákat, mind a nehézfémeket, és Tankersley szerint ma is széles körben használják őket. „Szinte mindent, amit iszunk, a palackozott víztől a borig, zeolitszűrőn keresztül szűrik”.

Kapcsolódó cikk

A maják nem ismerhették a kőzetben lévő zeolitokat, de felismerhették a víztisztító képességét – vélik a kutatók. A Corriental-tározóban talált zeolit valószínűsíthető forrása Tikaltól mintegy 30 kilométerre északkeletre található kvarcban és zeolitban gazdag sziklaalakzat.

Sajnos nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy a Corriental szűrőrendszere hogyan nézett ki, mondja Dunning. A csapatnak azonban van egy elképzelése: Szövött nádszőnyegek tarthatták a víz alatt a kvarc- és zeolit-tartalmú köveket közvetlenül a tározó beömlése előtt.

Kiemelt kép: Tajin városa