Évente nagyjából kétmilliárd gumiabroncsot gyártanak, ami jól mutatja a jelenlegi autós közlekedés fenntarthatatlanságát. Sőt, a Yale School of the Environment által közzétett tanulmány szerint az óceáni mikroműanyagok 78 százaléka kizárólag ebből, pontosabban gumiporból származik. A gumipor valójában olyan mikroszkopikus részecskéket jelent, amelyek idővel lebomlanak és lekopnak a gumiabroncsról.

Az új Yale-jelentés valójában sokkal szélesebb képet fest az autógumik és az azokat gyártó ipar toxicitásáról. Részletezi azt az évtizedek óta tartó erőfeszítést, amelynek célja például, hogy leszűkítsék, milyen hatással vannak bizonyos vegyi anyagok a nyugati partvidék lazacaira, és hogy egyes vegyületek hogyan válhatnak mérgezővé a gumiabroncsok szokásos élettartamának kopása és elhasználódása során.

Ironikus módon a gumiabroncsokat természetes és szintetikus gumik és műanyagok keverékével tervezték, amelyek célja, hogy enyhítsék a gumiabroncs természetes lebomlását, ahogy az aszfalton fut. Ezek némelyike véletlenül mérgező koktélt hozott létre, amikor a gumiabroncs részecskék elkerülhetetlenül bekerülnek az úttestre és végül a halakba. A kutatók elszántsága, hogy leszűkítsék az olyan vegyi anyagok körét mintpéldául a 6PPD nevű vezette őket arra, hogy megnézzék mennyi gumiabroncspor kerül ki a vezetésből. Egy hároméves, az Egyesült Királyságban végzett tanulmány szerint egy autó négy gumiabroncsa minden megtett kilométeren egy trillió részecskét veszít el. Az óceáni mikroműanyagok nagy részéért így a gumabroncs felelős. És hogy nem váltja meg a világot az elektromos autó, hacsak nem változtatunk közlekedési szokásainkon, jól mutatja, hogy míg jelenleg évente kétmilliárd gumiabroncsot gyártanak, a Yale Egyetem jelentése rámutat, hogy ez a szám az évtized végére várhatóan eléri a 3,4 milliárdot.

Az életmódunk átalakítása nélkül nem lehet hathatós eredményeket elérni, legyen szó közlekedésről, étkezésről, energiahasználatról, bármilyen fogyasztásról. 

A Yale School of the Environment cikke itt olvasható: https://e360.yale.edu/features/tire-pollution-toxic-chemicals